Italien. Maten. Kulturen.

Spaghetti al salmone – laxpasta

Spaghetti al salmone – laxpasta

Egentligen ogillar jag ordet vardagsmat för oavsett veckodag så tycker jag det ska vara helggott. Men till vardags får det gärna vara snabbt och inte alltför komplicerat. Så häromdagen slängde jag ihop denna laxpasta och har verkligen förenklat och gjort det så enkelt som bara möjligt. Men resultatet blev ruskigt bra så detta vill jag gärna dela med mig.

För att skynda på tillagningen så river jag grönsakerna istället vilket gör att det går otroligt fort i pannan. Och med färsk lax eller fryst upptinad så är maten klar på lika lång tid som pastan tar att koka. Smaksättningen denna gång blev lök, vitlök, tomat och fänkål – passar perfekt till lax.

Ja, men då kör vi

4 personer

4 laxfiléer

1 stor gul lök

1 fänkål

2 vitlöksklyftor

8 tomater

1 msk tomatpuré

1 handfull med färsk dill eller persilja

Olivolja, salt och peppar

350 gram pasta

Sätt pastavattnet på spisen och ta sedan fram två djupa tallrikar och ett rivjärn. I den ena skålen river du lök, vitlök och fänkål. Skala och halvera tomaterna innan du river dem med köttsidan med rivjärnet i den andra skålen. Lägg även ner örterna och tomatpurén. Hacka upp laxen i lite mindre bitar.

När pastan läggs i kastrullen så sätter du en större panna på spisen med en bottenskyla med olivolja. Fräs först innehållet i den första skålen med lök, vitlök och fänkål. Efter ca 3 minuter laxen låter den fräsa med 2 minuter. Sist har du i skålen med tomaterna och det låter du puttra klart till dess att pastan är klar.

Spara 1 dl av kokvattnet innan du häller av pastan. Lägg pastan i pannan och salta och peppra. Slå på lite av kokvattnet tills allt får rätt såsiga konsistens.

Servera med citronklyftor att pressa över – så gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Snabbgravade laxfiléer med en underbar potatissallad – finns knappast något godare. Receptet på potatissalladen, som kommer från en trattoria i våra hemtrakter, är nog nästan den godaste potatissallad jag vet. Jag har dock modifierat den lite då jag tyckte det var lite väl mycket majonnäs […]

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Det var ett tag sedan vi käkade lax här hemma och häromdagen fick det bli dagens lunch. Eftersom köksträdgården svämmar över av härliga zucchini så tänkte jag på det som något slags tillbehör. Men jag kom också och tänka på en alldeles underbar laxpasta som […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *