Italien. Maten. Kulturen.

Spaghetti limone

Spaghetti limone

Ja, jag har ju varnat för att det kan bli en del recept med citron här med tanke på all frukt i träden. Spaghetti limone är en riktig sommarklassiker, perfekt till lunch en het sommardag. Lätt, fräscht och går snabbt. Och som oftast med italiensk matlagning så är det få men bra råvaror som gör rätten. Använd gärna ekologiskt obehandlade citroner, koka pastan al dente och använd en fin olivolja. Det blir magiskt gott.

Oftast äter vi den som den är enligt receptet nedan. Men ibland adderar jag ett par matskedar grädde i samband med att pastan slängs ner i pannan för lite god krämighet. Och ibland river jag ner lite parmesan eller ställer åtminstone fram den på matbordet med lämpligt rivjärn. Toppa med lite hackad persilja och lägg en citronskiva på toppen. Sommar på en tallrik!

4 personer

320 gram spagetti

1 stor eller 2 mindre citroner

50 gram smör

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

0.5 dl bladpersilja

Salt och peppar

Valfritt: grädde eller parmesan

Satt på pastavattnet och under tiden förbereder du resten. Skala citronen försiktigt och undvik det vita innanför det gula skalet. Hacka fint. Finhacka även vitlök. Förbered även persiljan som du hackar fint och lägger på ett fat vid sidan.

När spagettin går i vattnet så sätter du en panna på spisen med smör och olivolja. Vänd ner citronskalen och vitlöken. Låt puttra på låg- till medelvärme i några minuter. Pressa sedan i citronsaften från citronen och sänk värmen.

Häll av pastan men spara en liten skvätt av kokvattnet. Häll över pastan i pannan tillsammans med lite av kokvattnet (bara ett par matskedar typ). Blanda runt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Lägg upp på tallrikar och toppa med persiljan och en citronskiva. Dags för sommarlunch!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Cornetti ragati al peperoni – paprikamakaroner

Barn i Italien äter allt, ja nästan allt. Barnmat är inte något för italienare – så fort de första tänderna är på plats så äter de samma som övriga familjen. Tidigt skolas det in i den kulinariska traditionen där, inte minst grönsaker, är dominerande. Min […]

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Spaghetti al pomodoro fresco – tomatsås på färska tomater

Att göra egen tomatsås enligt italiensk tradition är en upplevelse. I år är det andra sommaren som jag själv är med och gör detta. Det är en riktig familjefest och det doftar så otroligt underbart. Exakta tillvägagångssättet skiljer sig så klart åt enligt vad man […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *