Italien. Maten. Kulturen.

Spaghetti limone

Spaghetti limone

Ja, jag har ju varnat för att det kan bli en del recept med citron här med tanke på all frukt i träden. Spaghetti limone är en riktig sommarklassiker, perfekt till lunch en het sommardag. Lätt, fräscht och går snabbt. Och som oftast med italiensk matlagning så är det få men bra råvaror som gör rätten. Använd gärna ekologiskt obehandlade citroner, koka pastan al dente och använd en fin olivolja. Det blir magiskt gott.

Oftast äter vi den som den är enligt receptet nedan. Men ibland adderar jag ett par matskedar grädde i samband med att pastan slängs ner i pannan för lite god krämighet. Och ibland river jag ner lite parmesan eller ställer åtminstone fram den på matbordet med lämpligt rivjärn. Toppa med lite hackad persilja och lägg en citronskiva på toppen. Sommar på en tallrik!

4 personer

320 gram spagetti

1 stor eller 2 mindre citroner

50 gram smör

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

0.5 dl bladpersilja

Salt och peppar

Valfritt: grädde eller parmesan

Satt på pastavattnet och under tiden förbereder du resten. Skala citronen försiktigt och undvik det vita innanför det gula skalet. Hacka fint. Finhacka även vitlök. Förbered även persiljan som du hackar fint och lägger på ett fat vid sidan.

När spagettin går i vattnet så sätter du en panna på spisen med smör och olivolja. Vänd ner citronskalen och vitlöken. Låt puttra på låg- till medelvärme i några minuter. Pressa sedan i citronsaften från citronen och sänk värmen.

Häll av pastan men spara en liten skvätt av kokvattnet. Häll över pastan i pannan tillsammans med lite av kokvattnet (bara ett par matskedar typ). Blanda runt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Lägg upp på tallrikar och toppa med persiljan och en citronskiva. Dags för sommarlunch!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pasta di costata di manzo

Pasta di costata di manzo

Häromdagen lagade jag en riktigt skön pasta med entrecote – pasta di costata di manzo. Självklart till tonerna av lite härlig italiensk musik som sig bör. Ja, just det. Du har väl inte missat min alldeles italienska spellista på Spotify? Helt perfekt när du vill […]

Pasta con crema di peperoni e salame

Pasta con crema di peperoni e salame

Minervino har varit på paus ett tag nu, sorry för det. Livet har kommit lite emellan med mycket utlandsresor i jobbet, familjeliv och en flytt till större hus. Nu hoppas jag att vardagsrutinerna har kommit in så pass att Minervino åter kan rulla på med […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *