Italien. Maten. Kulturen.

Tomatsås från Sicilien

Tomatsås från Sicilien

Jag har ett par egna varianter på tomatsås som är riktigt bra. Men nu kan jag med stolthet också presentera en helt ny som verkligen är mästerlig, helt fantastisk om jag ska vara ärlig. Den här tomatsåsen har sina anor från Sicilien. Min svärmors syster med familj är på besök och igår så lagade vi hennes tomatsås tillsammans. Snacka om att få ta del av italiensk matkultur med kunskap och ett familjerecept som vandrat i generationer. Jag är fortfarande helt lyrisk.

Enligt Maria är tomaterna fortfarande inte tillräckligt söta för att göra tomatsås på. Så därför gjorde vi såsen på konserverade tomater av högsta kvalité, San Marzano, som också går att hitta i bra affärer hemma eller i italienska delikatessbutiker. Och yes, det finns andra bra sorter också.

Men det viktigaste knepet är bikarbonat! Och grunden för det är syran som finns naturligt i tomaterna. Många, inklusive mig själv, brukar kompensera för den genom att tillsätta lite socker i tomatsåsen vilket får Maria att gå i taket. Sockret sötar såsen, och förändrar tomatsmaken, och det är den djupa och genuina tomatsmaken men vill åt. Tomatsås ska inte vara sötad. Bikarbonat är basiskt och tar bort syran utan att göra den söt, den framhäver bara tomaternas egna naturliga smak. Så med bikarbonat och en del andra knep så blev den till sist färdig – en av ”topp 3” tomatsåserna jag ätit i mitt liv. Och jag har både lagat och ätit många…

Hoppas du vill prova!

4 – 6 personer (till pasta)

2 burkar hela tomater av bästa kvalité

1 tsk bikarbonat

0.5 dl vitt vin

4 vitlöksklyftor

0.5 dl parmesanost

3 små sardellfiléer

2 lagerblad

1 gul lök

1 morot

1 stjälk bladselleri

2 tsk torkade italienska örter

Olivolja, salt och peppar

2 nävar färsk basilika

Skala löken, vitlöken och moroten. Behåll lök och vitlök hela men dela moroten om den är för stor på din kastrull. Hetta upp en bottenskyla med olivolja i en större kastrull. Lägg ned lök, vitlök och morot. Fräs på låg värme i ca 10 minuter under omrörning. Under tiden mixar du tomaterna ihop med ansjovisen.

Höj värmen något och slå på vinet i kastrullen. Låt koka upp ordentligt så att alkoholen dunstar bort. Slå sedan på tomaterna och lägg ned lagerbladen + de torkade örterna. Sänk värmen så att såsen puttrar långsamt. Börja med att addera lite bikarbonat, 1/3 av teskeden till att börja med. Ta inte för mycket för då kan du få tomatsås över hela spisen.

Låt puttra länge under lock, ju längre desto bättre – minst 30 minuter men gärna ett par timmar. Om såsen bli allt för tjock så kan du tillsätta lite vatten, någon halv deciliter eller så. Smaka av då och då för att känna hur syran har reducerats. Addera mer bikarbonat om det behövs, bara lite i taget och inte mer än 1 tsk totalt under hela tillagningstiden.

När det börjar närma sig servering så fiskar du upp lök, selleri, morot och vitlöksklyftorna. Addera parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Koka pasta och servera med den sicilianska tomatsåsen tillsammans med färsk basilika och extra parmesan. Mamma mia vad gott!2 thoughts on “Tomatsås från Sicilien”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *