Italien. Maten. Kulturen.

Pizza fatta in casa – hemmagjord pizza

Pizza fatta in casa – hemmagjord pizza

En bra pizza börjar med degen. Jag gillar verkligen tunna pizzor med frasig botten och tunna kanter. Pizza, ja vi äter det ganska ofta här hemma ska jag erkänna. När inte tiden finns till att sätta degen själv så gör jag en deg som inte behöver jäsning. Det blir nästan lika bra, men framförallt går det fort. Och det här blir riktigt tunna pizzor. Gör en snabb pizzasås och lägg på dina favorittillbehör – klart! (Ett alternativ, vilket jag ofta gjorde när jag bodde i Sverige, är att gå in på den lokala favoritpizzerian och be att få köpa ett antal bullar att ta med hem)

Den här pizzadegen blir bäst med så kallat 00 – mjöl eller pizzamjöl som man ofta säger i Italien. Det tål högre värme och behåller sin luftighet. Jag tror mig veta att det går att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker även i Sverige.

För att synka det hela så brukar jag börja med tomatsåsen. En tomatsås behöver minst ett uppkok för att den ska komma till sin rätta. Och samtidigt sätter jag på ugnen och sätter in den plåt jag sedan ska använda.

Ost och pålägg är ju bara att välja efter vad man tycker om. Vi gillar att ha mozzarella i botten och sen är det många bud om vad det ska vara på. Jag gillar det enkelt – mozzarella, prosciutto cotto, finstrimlad lök och lite grovhackade oliver är inte fel. Toppas med härlig ruccola efter gräddning.

2 pizzor

4 dl 00 mjöl

3 tsk bakpulver

1.5 tsk salt

4 msk olivolja

1.5 dl vatten

Tomatsås

1 burk hela tomater (Gärna San marzano)

2 vitlöksklyftor

I hackad gul lök

Salt och svartpeppar

1 msk olivolja

Ev. socker

Börja med att sätta på ugnen med bakplåten i, 225 grader. Häll tomaterna i en kastrull tillsammans hackad lök och vitlök. Låt koka upp och låt sedan småputtra till det är dags att lägga på såsen på pizzan.

Blanda sedan ihop mjöl, bakpulver och salt en skål. Häll sedan på olivolja och vatten och jobba ihop till en jämn smet. Lägg upp på ett mjölat bakbord (eller liknande). Dela degen i 2 delar och arbeta ut pizzorna Om du tycker det är svårt att få de riktigt tunna med händerna så fungerar en kavel bra också.

Ta ut bakplåten från ugnen och lägg på ett bakplåtspapper och sedan pizzorna. Smaka av tomatsåsen och tillsätt lite socker om det behövs. Mixa den sedan slät med en stavmixer. Lägg ut tomatsåsen med spara någon knapp centimeter längs med kanterna. Strö över mozzarella eller annan riven ost och därefter de pålägg du nu vill ha. Pensla kanterna tunt med olivolja. Strö över lite torkade öret om du känner för det.

Grädda i 10 – 15 minuter beroende på ugn.


Related Posts

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Älskad av både stora och små – pizzette al pomodoro e mozzarella. Härliga minipizzor som man kan toppa med precis vad man känner för. Jag gillar det enkla med egen tomatsås, mozzarella och ett basilikablad. Man behöver inte göra mer, det blir så otroligt gott. […]

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Att göra pizza på smördeg är ju inget nytt även om det är ett av de abslout enklaste sätten att snabbt få en ruskigt god pizza på bordet. Självfallet kan en toppa den med de vanliga favoritingredienserna men jag skulle verkligen vilja föreslå att du […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *