Italien. Maten. Kulturen.

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Att göra pizza på smördeg är ju inget nytt även om det är ett av de abslout enklaste sätten att snabbt få en ruskigt god pizza på bordet. Självfallet kan en toppa den med de vanliga favoritingredienserna men jag skulle verkligen vilja föreslå att du testar den här kombinationen. Just tomat, mozzarella, kapris och den färska oreganon skapar något magiskt ihop. Det är både sötma, sälta och ett härligt djup i smaken. Idén kommer från ett bakverk som serveras på Sicilien, små pizette, som är ett runt degknyte som är fyllt med tomater och kapris. Perfekt till en kall öl, och likså till den här pizzavarianten.

Tomater på burk ska man köpa hela, inga krossade tomater för min del. De krossade tomaterna blir till av de tomaterna som inte håller måttet att bli till hela tomater på burk. De kan vara lite skadade eller inte hålla samma kvalité. Och kvalité är i Italiensk matlagning, vilket ni vet vid det här laget, alldeles grundläggande. Om man nu vill ha krossade eller passerade tomater med för den delen så är det bara att plocka fram stavmixern. Till den här pizzan har jag bara använt händerna och krossat dem lätt så att det blir en blanding av storlekarna på bitar. Pizzan ska ha en rustik känsla!

1 pizza (Att dela på 3 – 5 personer som tilltugg)

1 färdig smördeg (Min vägde 425 gram)

1 burk hela tomater (Gärna San Marzano)

150 gram Mozzarella

3 msk kapris (Eller mer om du känner för det)

Färsk oregano

Olivolja, salt och peppar

1 äggula

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en skål och salta och peppra. Kör i micron ca 1 minut så att de blir lite småvarma. Rulla ut smördegen på en bakplåt med bakplåtspapper som du penslat med lite olivolja.

Ta tomaterna och krossa med händerna över smördegen. Spara lite av kanten och massera in tomaterna ordentligt i smördegen. Vispa ihop en äggula och pensla kanterna på smördegen. Sätt in i ugnen i 15 minuter.

Ta ut pizzan och fördela med händerna mozzarellan över pizzan. Pensla åter kanterna med resterande äggula Sätt in i ugnen i 5 minuter så att den smälter nästan helt och hållet. Slå sedan på grilläget ett par minuter innan du tar ut plåten.

Toppa pizzan med kapris och färsk oregano. Sliza upp och servera, gärna med riktgt kall öl till. Ruskigt gott!

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Älskad av både stora och små – pizzette al pomodoro e mozzarella. Härliga minipizzor som man kan toppa med precis vad man känner för. Jag gillar det enkla med egen tomatsås, mozzarella och ett basilikablad. Man behöver inte göra mer, det blir så otroligt gott. […]

Snabba pizzabullar

Snabba pizzabullar

Världens enklaste pizzabullar. Löjligt goda och perfekta som fredagsmys eller till buffébjudning. Fungerar fint kalla som picknickmat också. Och ska man göra många är det bara att förbereda degrullen och lägga in i kylen tills det är dags att grädda dem. Jag brukar oftast göra […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *