Italien. Maten. Kulturen.

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor

Älskad av både stora och små – pizzette al pomodoro e mozzarella. Härliga minipizzor som man kan toppa med precis vad man känner för. Jag gillar det enkla med egen tomatsås, mozzarella och ett basilikablad. Man behöver inte göra mer, det blir så otroligt gott. Men det bästa är ju att man kan göra hur många olika varianter en vill på en och samma plåt. Vill en bara ha oliver och en annan salami och champinjoner så är det ju lätt fixat.

Minipizzor är perfekt till både fredagsmys, eftermiddagsmat eller som ett tilltugg till något gott i glaset. Till kalas är det ju perfekt att duka upp egna minipizzor på buffébordet dessutom. Fatet brukar bli länsat ganska snabbt.

Och att göra egen deg gör skillnaden. Jag har aldrig någonsin köpt ett färdigt pizzakit och definitivt inte i Italien. Tror inte det existerar här. Degreceptet har jag fått från en vän som bor i Rom och den är anpassad för dig som vill baka minipizzor NU. Degen görs med bakpulver och den behöver inte jäsa med andra ord. Självklart kan du göra en vanlig pizzadeg istället om du känner för det. Tomatsåsen går också snabbt. Och det sista knepet är att pensla kanterna på pizzan innan den går in i ugnen med olivolja som blandats upp med pressad vitlök. Magiskt gott!

Ca 20 – 25 minipizzor

Till tomatsåsen

1 burk hela körsbärstomater

1 peperoncino (går att ersätta med chiliflakes)

2 vitlöksklyftor

3 tsk torkade örter

Olivolja, salt och peppar

Deg

300 fram 00 mjöl eller vetemjöl special

1.5 dl mjölk

30 gram smör

5 msk olivolja

1 tesked bakpulver

1 tsk salt

Mozzarella

Värm ugnen till 175 grader och ta fram en plåt som du lägger bakplåtspapper på. Börja med tomatsåsen. Finhacka vitlök och smula peperoncinon, lägg ner i en kastrull med het olivolja. Fräs under omrörning någon minut. Slå på tomaterna och tillsätt kryddor och örter. Koka i 5 minuter, mixa allt med en mixerstav, och ställ åt sidan för att svalna.

Lägg mjölet i en skål tillsammans med bakpulvret och blanda ihop. Lägg ned rumsvarmt smör i så klickar. Tillsätt salt, mjölk och olivolja. Blanda först med en träskad eller liknande och jobba sedan ihop degen med händerna.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord eller liknande och kavla ut. Ta en lämplig form, ett glas exempelvis, och stansa ut små pizzor. Lägg över på bakplåtspappret.

Lägg ungefär 1 knapp tesked av tomatsås på varje minipizza och lämna yttersta kanten fri från sås. Ta fram ett glas och slå i lite olivolja och pressa ned 1 vitlöksklyfta. Pensla alla kanterna. Ställ in i ugnen i ca 10 – 12 minuter beroende på ugn.

Ta ut plåten och lägg en liten bit mozzarella på varje pizza tillsammans med ett basilikablad eller två. Sätt tillbaka i ugnen och vänta tills att osten börjat bubbla kraftigt.

Ta it och dina hembakta minipizzor är redo att serveras.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Pizza di pasta sfoglia – snabb pizza

Att göra pizza på smördeg är ju inget nytt även om det är ett av de abslout enklaste sätten att snabbt få en ruskigt god pizza på bordet. Självfallet kan en toppa den med de vanliga favoritingredienserna men jag skulle verkligen vilja föreslå att du […]

Snabba pizzabullar

Snabba pizzabullar

Världens enklaste pizzabullar. Löjligt goda och perfekta som fredagsmys eller till buffébjudning. Fungerar fint kalla som picknickmat också. Och ska man göra många är det bara att förbereda degrullen och lägga in i kylen tills det är dags att grädda dem. Jag brukar oftast göra […]



1 thought on “Pizzette al pomodoro e mozzarella – italienska minipizzor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *