Italien. Maten. Kulturen.

Bastontini de pesce – hemlagade fiskpinnar

Bastontini de pesce – hemlagade fiskpinnar

Att göra mat från grunden är något som tar alldeles för lång tid hävdar många. Inte alltid dock, egna fiskpinnar är ett lysande exempel på detta. Jämfört med halvfabrikaten från frysdisken så tar de här inte längre tid att göra. Men de blir så mycket godare!

Halvfabrikat och färdigprodukter är inget som går hem i Italien. Man värnar verkligen matlagning från grunden och skyr produkter med massa tillsatser i. Helt rätt, eller hur? Jag själv är uppvuxen på potatismos på pulver och färdiga fiskpinnar från frysdisken. Ja, inte bara så klart men det var en ganska vanlig middag på det glada 80 – talet. För det var så det var på den tiden helt enkelt. Men om man tänker efter så är det inte så himla dumt att lägga ner lite själ i att få enkel och god mat lagad från grunden där man faktiskt vet vad man äter. Dessutom är väldigt många av de färdiga fiskpinnar som säljs generösa med både tillsatser och en ganska låg andel av riktigt fiskkött. Och paneringen ganska trist och smaklös om jag ska vara ärlig.

Smaken av hemlagade fiskpinnar går inte att jämföra och det är kul att variera smaksättningen i paneringen. Jag föredrar att använda finriven zest från citron, lite mynta och parmesan i paneringen. Sätter en härlig och frisk smak till fiskpinnarna.

4 personer (16 fiskpinnar)

400 gram torsk

2 ägg

1 citron

3 msk riven parmesan

0,5 dl finhackad mynta

Mjöl

Ströbröd

Olivolja, salt och peppar

Skär till torskfiléerna till avlånga pinnar i lagom storlek. Lägg dom på ett fat och pressa över lite citronsaft och olivolja. Ställ in dom i kylen en stund, du kan ju exempelvis passa på att göra tillbehöret till fiskpinnarna under tiden.

Riv zesten från citronen fint och finriv även parmesan. Ta fram 1 djup tallrik och 2 vanliga. Knäck äggen i den djupa och vispa till dom lite lätt. På de andra tallrikarna sprider du ut mjöl på den ena och ströbröd på den andra. I tallriken med med ströbrodet tillsätter du den rivna zesten från citronen, myntan och parmesanen. Blanda ordentligt. Ta pinnarna en och en och vänd i mjölet, doppa sedan i ägget och vänd sedan noga runt i ströbrödet.

Hetta upp ett par matskedar olivolja i en stekpanna och stek sedan fiskpinnarna ca 4-5 minuter per sida. Lägg upp på ett serveringsfat tillsammans med några citronklyftor för den som vill ha.

Servera med just ditt favorittillbehör. Vi äter oftast den här rätten med stuvade gröna ärtor – supergott!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *