Italien. Maten. Kulturen.

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Det var ett tag sedan vi käkade lax här hemma och häromdagen fick det bli dagens lunch. Eftersom köksträdgården svämmar över av härliga zucchini så tänkte jag på det som något slags tillbehör. Men jag kom också och tänka på en alldeles underbar laxpasta som jag käkade i Rom för några år sedan som jag aldrig själv provlagat något recept på. Den var i och för sig krämig och vill du ha en krämig pasta så kan du ju alltid tillsätta lite grädde eller crème fraiche på slutet. Jag tycker den är perfekt som den är och dessutom riktigt nyttig med få ingredienser. Med doft av hav och saffran – här en riktigt god laxpasta.

Jag har använt rökt lax, alla är ju inte jätteförtjusta i det men det kan du ju byta efter både tycke och smak. Ska testa med gravad lax vid tillfälle, det tror jag blir supergott. Och vinet kan du ersätta med lite pressad citronsaft om du vill, var mest ute efter lite syra i receptet.

Hoppas du vågar och vill prova.

4 personer

200 gram rökt lax (Eller annan typ av lax)

2 medelstora zucchini

1 schalottenlök

0.5 dl vitt vin

Bladpersilja

350 gram kort pasta

Olivolja, salt och peppar

Finhacka schalottenlöken. Dela zucchinin på längden och sen varje längd i 3 delar som du sedan hackar till lagom kuber. Sätt en panna på spisen och slå en bottenskyla med olivolja. Fräs först löken någon minut och lägg sedan ner zucchinin. Låt fräsa på medelvärme i 10 minuter.

Sätt på pastavattnet, duka bordet, ta ett glas vin eller gör något annat roligt under tiden.

Efter 10 minuter så höjer du värmen i pannan och slår på vinet. Låt få ett ordentligt uppkok innan du sänker värmen och tillsätter lax, saffran, salt och peppar. Låt puttra 10 – 15 minuter, till dess att pastan är klar.

Häll av pastan men spara lite av kokvattnet. Blanda ner pastan i pannan tillsammans med det sparade kokvattnet och blanda runt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Strö över lite färsk bladpersilja och ställ fram. En härlig lunch eller middag!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Spaghetti al salmone – laxpasta

Spaghetti al salmone – laxpasta

Egentligen ogillar jag ordet vardagsmat för oavsett veckodag så tycker jag det ska vara helggott. Men till vardags får det gärna vara snabbt och inte alltför komplicerat. Så häromdagen slängde jag ihop denna laxpasta och har verkligen förenklat och gjort det så enkelt som bara […]

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Snabbgravade laxfiléer med en underbar potatissallad – finns knappast något godare. Receptet på potatissalladen, som kommer från en trattoria i våra hemtrakter, är nog nästan den godaste potatissallad jag vet. Jag har dock modifierat den lite då jag tyckte det var lite väl mycket majonnäs […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *