Italien. Maten. Kulturen.

POTATISMOS SMAKSATT MED PARMESAN OCH SNABBHALSTRAD LAX

POTATISMOS SMAKSATT MED PARMESAN OCH SNABBHALSTRAD LAX

Potatismos som är så enkelt att göra och smaksättning eller ej, det får du själv avgöra. Vi gillar det så klart med en rejäl bit parmesan i. Receptet är från min sambos mamma som nog skulle säga några väl valda ord om mitt adderande av smör. Själv brukar hon ringla lite olivolja över moset när det är färdigt och ibland blanda i lite gurkmeja. Och jag gillar verkligen knepet med att låta ett par lagerblad koka med, sätter en fin smak.

Väldigt få rätter i Italien är, som ni vet, upplagt på en och samma tallrik. Utan man har istället allt i skålar och på fat och plockar efterhand till sig det man vill ha. Oftast genialiskt med barn som gärna vill ha maten serverad på det sättet. Kanske är det därför barn i Italien äter så ofantligt mer grönsaker än i många andra länder, vem vet. Så den här rätten är i den bemärkelsen barnvänlig även om det serveras på en och samma tallrik.

Potatismos smaksatt med parmesan, snabbhalstrad lax i vitt vin, ärtor, tomater och toppat med citron och persilja. Låter som ett jobbigt och avancerat recept som kräver sin tid, men jag lovar att du fixar middagen på under 30 minuter. Härligt färgglad och nyttig middag!

4 personer

4 laxfiléer

10 potatisar

2 torkade lagerblad

1 bit parmesan

1 – 1,5 dl mjölk (Eller grädde om man vill lyxa till det)

Gröna ärtor

Körsbärstomater

½ glas vitt vin

Persilja

2 msk smör (Om man vill, detta är min försvenskning av det hela)

Olivolja, salt, torkad dill och peppar

Skala potatisen och skär i mindre tärningar- Lägg i en kastrull tillsammans med 2 lagerblad och täck potatisen med vatten, vare sig mer eller mindre. Låt koka upp och koka sedan tills potatisbitarna känns mjuka. Sätt på en liten kastrull med vatten för att koka de gröna ärtorna. Skär upp körsbärstomaterna.

Under tiden som nu potatisen kokar klart så skär du laxarna i kuber. Salta, peppra och stek i en panna med olivolja/smör hastigt och på hög värme. Strö över lite dill. När laxen fått fin färg så slår du på vinet som snabbt får koka in.

Tillbaka till potatisen som nu troligen börjar bli klar (Känn med en gaffel). Mosa potatisarna, jag brukar använda en potatisstöt och inte överarbeta det då jag tycker det är godare med lite mer struktur på moset. Salta och peppra. Klicka i smöret, en näve parmesan och späd med mjölken till moset fått lagom konsistens. Och jag tycker mos är som bäst när det är ganska löst men samtidigt rejäla bitar i samt att det är ordentligt smaksatt. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Lägg upp potatismoset i mitten på varje tallrik. Lägg laxkuberna ovan på moset. Ringla över lite av den vätska som är kvar i pannan. Häll av ärtorna och lägg på ena sidan. Lägg körsbärstomaterna på den andra. Toppa med lite citronzest och persilja. Kanske även en citronklyfta för den som vill. (Också jättegott att byta ut persiljan mot färsk dill när det är i säsong)

Det var väl ingen dålig vardagsmiddag på under halvtimmen?


Related Posts

Spaghetti al salmone – laxpasta

Spaghetti al salmone – laxpasta

Egentligen ogillar jag ordet vardagsmat för oavsett veckodag så tycker jag det ska vara helggott. Men till vardags får det gärna vara snabbt och inte alltför komplicerat. Så häromdagen slängde jag ihop denna laxpasta och har verkligen förenklat och gjort det så enkelt som bara […]

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Snabbgravade laxfiléer med en underbar potatissallad – finns knappast något godare. Receptet på potatissalladen, som kommer från en trattoria i våra hemtrakter, är nog nästan den godaste potatissallad jag vet. Jag har dock modifierat den lite då jag tyckte det var lite väl mycket majonnäs […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *