Italien. Maten. Kulturen.

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Salmone alla Svedese – halstrad gravlax med potatissallad

Snabbgravade laxfiléer med en underbar potatissallad – finns knappast något godare. Receptet på potatissalladen, som kommer från en trattoria i våra hemtrakter, är nog nästan den godaste potatissallad jag vet. Jag har dock modifierat den lite då jag tyckte det var lite väl mycket majonnäs i originalreceptet. Och just till grillad/stekt lax så älskar jag att ha i lite kapris också. Receptet på potatissalladen ligger här.

Så makalöst god!

Att steka laxfiléer är inte särskilt komplicerat. Och att grava lax och sedan steka dom är så makalöst gott. Självklart kan man grava traditionellt också men jag tycker smakerna känns enormt äkta även med denna snabbvariant. Själv fördrar jag att hitta laxfiléer med skinnsidan kvar. Tycker både att de behåller saftigheten bättre + att det är så enkla att steka.

Så till gravningen som du börjar med först. Under tiden laxen gravas så fixar du potatissallad och dukar bordet. Kanske något gott i glaset under tiden också.

4 personer

4 laxfiléer

2 tsk socker

2 tsk salt

Vitpeppar

1 knippe dill

Olja (Olivolja eller neutral)

Blanda ihop socker, lite vitpeppar och salt i en skål och hacka dillen. Spara några dillvipor om du vill ganera tallrikarna vid servering. Torka laxen försiktigt med lite hushållspapper. Lägg laxen (med skinnsidan nedåt om de har skinn) på ett fat och strö över blandningen med salt och socker. Strö över all dill och massera försiktigt in allt i filéerna. En del ställer dom i kylen men jag föredrar att låta dem stå i rumstemperatur så att sockret verkligen smälter in i laxen. Låt stå så under tiden som du fixar iordning potatissalladen (Blir knappt en timme om du lagar potatissalladen enligt mitt recept).

När det är dags för stekning så hettar du upp ett par teskedar olja i pannan. Skrapa av en del av gravningen men inte allt. Om du har skinn på dom så steker du med skinnsidan nedåt först. Och när du känner att de släpper från pannan så vänder du och steker på andra sidan fast kortare tid, totalt ca 3 ½ + 1 ½ min beroende på tjocklek. Om du har skinnfria laxfiléer så kör du 2 minuter per sida ungefär.

Ta fram potatissalladen och servera med laxen. Lite extra dill ovanpå och någon citronklyfta är gott till. Hoppas du vill prova – mästerligt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Spaghetti al salmone – laxpasta

Spaghetti al salmone – laxpasta

Egentligen ogillar jag ordet vardagsmat för oavsett veckodag så tycker jag det ska vara helggott. Men till vardags får det gärna vara snabbt och inte alltför komplicerat. Så häromdagen slängde jag ihop denna laxpasta och har verkligen förenklat och gjort det så enkelt som bara […]

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Penne al profumo di mare – pasta med doft från havet

Det var ett tag sedan vi käkade lax här hemma och häromdagen fick det bli dagens lunch. Eftersom köksträdgården svämmar över av härliga zucchini så tänkte jag på det som något slags tillbehör. Men jag kom också och tänka på en alldeles underbar laxpasta som […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *