Italien. Maten. Kulturen.

Risotto ai peperoni

Risotto ai peperoni

Risotto är väldigt tacksam mat. Är enkelt att göra, går att variera i all oändlighet och lunchen eller middagen är på bordet snabbt. Den här paprikarisotton, helt vegansk för övrigt, är riktig sommarmat för mig. Jag åt den första gången på en restaurang i Bari för några år sedan och har sedan testat lite varianter hemmavid. Och i sommarvärmen, när man vill ha lätt mat, så tycker jag den blir som allra bäst och fräschast utan parmigiano. Och jag har heller inte tillsatt något smör.

Och det här med veganskt är inte helt fel. Sedan i våras så har vi kört på köttfria måndagar och det är tänkt att utökas med också en helt vegansk dag per vecka nu efter semestern. Kanske kan bli ett stående inslag här på Minervino också, vi får se.

Självklart gör jag en egen snabb grönsaksbuljong och i samma vatten blancherar jag även paprikorna till risotton. Skinnet på paprikan vill jag nämligen inte ha i. Du kan ta vilka paprikor du vill men jag brukar köra på röd eller kombinera röd och gul. Den gröna är inte riktigt i min smak när det kommer till den här rätten.

Och att ställa fram en skål med den här risotton på bordet är verkligen roligt – färgstark och riktigt god. Och så är det ju mat lagad från grunden. Vi äter den ofta som en första rätt vid middagen men den passar alldeles utmärkt som tillbehör till både kyckling och fisk.

4 personer

320 gram carnolio- eller arborioris

2 gula lökar

3 dl vitt vin

600 gram paprika

3 stjälkar selleri

2 morötter

4 stjälkar persilja

Färsk timjan eller bladpersilja

Vatten, olivolja, salt och lite svartpeppar

Sätt på ca 1.5 dl vatten tillsammans med grovt nedskurna bitar av morot, selleri, 1 lök samt persiljestjälkarna. Koka upp och låt koka i 15 minuter. Under tiden kärnar du ut paprikorna och skär upp i kvartar. Lägg ned dem i vattnet och koka i 15 minuter till.

Fånga upp paprikorna och lägg ned i en skål som du genast täcker med plastfolie. Låt buljongen stå kvar på spisen men sänk värmen något. När paprikorna är hanterbara men fortfarande heta så skalar du av skinnet. Hacka dem sedan och lägg åt sidan. Finhacka även den gula löjen.

Slå på en bottenskyla med olivolja i en lämplig kastrull och lägg ned löken. Låt fräsa några minuter innan du tillsätter riset. Låt det rostas ett par minuter och bli glansigt innan du sedan slår på vinet. Låt det få koka in ordentligt. Ös sedan med buljong från kastrullen med grönsakerna. Lite i taget och rör om hela tiden. Förhåll dig till koktiden på paketet som brukar vara runt 20 minuter. Risotton ska vara lös med en kärna i riskornen som ger tuggmotstånd. Använd så mycket av buljongen du behöver. Efter halva koktiden, 10 minuter, så lägger nu ned paprikan. Blanda runt och fortsätt tillagningen tills risotton är klar.

När risotton är prefekt så smakar du av med lite salt och ringlar över lite av din bästa olivolja. Servera genast och toppa med lite hackad färsk oregano eller bladpersilja samt svartpeppar.

Sommar på en tallrik!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *