Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di patate – krämig potatissallad

Insalata di patate – krämig potatissallad

Förra sommaren var vi på husjakt. Vi åkte mellan sluttande bergsbyar, lummiga gårdar på landsbygden och vita hus vid havet. Vi hittade inte bara vårt hus utan fick också mängder av upplevelser, inspiration och inte minst god mat längs vägen. På en liten trattoria, mer som ett hål i väggen med några rangliga bord utanför, så fick jag en helt underbar potatissallad till min grillade kyckling. På knagglig italienska, den är bättre nu, lyckades jag dock konversera med kocken en stund och få huvuddragen i hans recept. Så glad för det, den här har vi lagat många gånger själva sedan dess.

Hans originalrecept är baserat på enbart majonnäs med jag tycker det blir lite väl mastigt. Så i min variant så är halva mängden utbytt mot yoghurt – grekisk eller turkisk. Man kan så klart byta yoghurten mot crème fraiche och/eller gräddfil om man bor hemma i Sverige. (Oj, vad jag saknar gräddfil här nere förresten!)

Det viktigaste knepet är att buljongkoka potatisen först, helst med egen grönsaksbuljong men en bra ekologisk kan nog också fungera bra. Och sen att blanda ihop den i två steg och låta smakerna sätta sig, det ger verkligen maximalt med smak och det är nog det som gör det. Om vi har den till grillad fisk så brukar jag också addera lite grovhackade kapris. Mycket gott! Mägden majonnäs och yoghurt brukar jag vara lite flexibel med. Jag gillar inte för mycket kladd och krämighet, bara lagom. Så se nedan mängder som ett riktmärke och gör den precis så krämig som du vill ha den.

Så här i värmen så smakar ju vissa saker extra bra, några andra riktiga sommarfavoriter hemma hos är så klart den klassiska potatissalladen baserad på olivolja, dillrostade rädisor, tonfiskpasta eller rostad blomkål med citron, persilja och citron. Kolla gärna in!

Finns ju så oändligt många varianter på potatissallad och det är kul att testa nya varianter tycker vi. Om du vill så är du mer än välkommen att skriva en kommentar på detta recept med ditt bästa recept på potatissallad. Tas emot med tacksamhet och nyfikenhet. Tack på förhand!

Krämig potatissallad (4 portioner)

8 medelstora potatisar (Fler om du använder små färskpotatis så klart)

2 – 3 nävar färsk bladpersilja

1 l grönsaksbuljong (ca)

I gul lök

2 dl majonnäs

2 dl yoghurt (grekisk eller turkisk)

4 ägg

1 citron

Kapris grovhackad (Valfritt)

Olivolja, salt och peppar

Börja med att skala potatisen och skär ned i tärningar. Lägg ned i en kastrull och slå på grönsaksbuljongen så att det precis täcker. Låt koka upp och koka med lock på tills potatisen är nästan klar (känn med en gaffel eller liknande). Häll av vattnet och lägg potatisen i en skål. Finhacka persiljan och löken. Lägg ned och ringla över lite olivolja och saften från halva citronen. Salta och peppra. Blanda allt försiktigt. Täck med plastfolie och ställ in i kylen tills potatisen svalnat av. Under tiden hårdkokar du 4 ägg, skala och grovhacka 3 av dem. Lägg in det sista i kylen så länge.

Ta fram skålen och lägg ner ägghacket, majonnäsen och yoghurten. Blanda noga men försiktigt. Ställ sedan tillbaka i kylen tills det är dags för servering. En halvtimme är okej men om du har tid så blir den bara godare om den kan stå några timmar eller rent av över natten.

När det är dags för servering så smakar du av innan. Justera med salt, peppar och lite mer citron om det behövs. Lägg upp i en serveringsskål. Skala och hacka det sista ägget som du strör över salladen tillsammans med lite mer persilja. Servera med lite extra citronklyftor till de som vill ha.

Vansinningt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen. Och glöm inte att kommentera nedan kring vilken din bästa potatissallad är och om du har några tips och trix att dela med dig av.

Ha en skön söndag i värmen!


Related Posts

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Vi har ett par vänner (av flera faktiskt) som är veganer. Inget konstigt med det och vi själva äter ofta veganskt även om vi nog skulle ha svårt att göra det livsvalet fullt ut. Men jag tycker det är roligt att laga veganskt och det […]

Insalate patate rosso – potatissallad på röd pesto

Insalate patate rosso – potatissallad på röd pesto

Insalate patate rosso – en supergod potatissallad med röd pesto, serveras ljummen med svarta oliver. Perfekt till grillat, kyckling eller ja, det mesta faktiskt. Vi åt den häromdagen till grillade kotletter och det var toppen. Jag gillar när den kokta potatisen är lite lätt mosad […]



2 thoughts on “Insalata di patate – krämig potatissallad”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *