Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Vi har ett par vänner (av flera faktiskt) som är veganer. Inget konstigt med det och vi själva äter ofta veganskt även om vi nog skulle ha svårt att göra det livsvalet fullt ut. Men jag tycker det är roligt att laga veganskt och det är också kul när man får till en sån där riktig fullträff. Som den här potatissalladen. Våra veganska vänner var imponerade och tog med sig receptet hem till sig. Och, något blygsamt, måste jag nog ändå tillstå att den blev något så ruskigt bra.

Dressingen var inga problem alls, den gjorde jag på sojamjölk som bas och spetsade till med lite curry och senap. Magiskt god. Men istället för att bara göra en ordinär pastasallad så ville jag ha till lite mer krispighet och smak från grönsaker också. Snabbkokta morotsslantar, selleri, rödlök och gröna oliver blev lösningen och, som sagt, det var en riktig fullträff. Jag hade gjort sallad på nästan 3 kg potatis och den gigantiska skålen ekade tom.

Normalt sett så brukar jag buljongkoka potatisen men skippade det denna gång då det blev så mycket smaker från annat. Och det finns ju ett par andra potatissallader på Minervino att välja på om du är nyfiken på varianter, kika här exempelvis:

Insalata di patate – krämig på recept från en bykrog här nere i södra Italien

Italiensk potatissallad – bas på vinaigrette

Men till dagens veganska potatissallad…

4 – 6 portioner

10 medelstora potatisar

1 rödlök

1 stjälk selleri

2 morötter

1 handfull med färsk persilja

2 dl gröna oliver

½ dl kapris

Majonnäs

0.75 – 1 dl sojamjölk

1 dl olja (0.8 dl av majsolja och resterande olivolja)

1 nypa salt

Svartpeppar

1.5 tsk senap

1 tsk äppelcidervinäger

1 nypa curry

Vi börjar med att skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en kastrull med vatten och låt koka upp. Under tiden skivar du morötterna fint antingen på mandolin, med osthyvel eller vass kniv. När potatisen kokat ca 5 minuter lägger du ned morötterna och låter allt koka 2 minuter till innan du häller av och låter det svalna.

Under tiden hackar du lök, persilja, selleri, kapris samt delar oliverna. Lägg potatisen i en stor skål och häll över allt.

Dressingen gör du med hjälp av stavmixer. Häll ned sojamjölken och oljorna. Mixa på hög hastighet. Uppifrån och ned, vilket gör att det kommer in luft. Tillsätt, salt, senap, äppelcidervinäger och curry. Mixa lite till och slå sedan blandningen över allt i skålen. Smaka av med salt och peppar.

Ställ fram och njut en förbaskat god potatissallad!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di patate – krämig potatissallad

Insalata di patate – krämig potatissallad

Förra sommaren var vi på husjakt. Vi åkte mellan sluttande bergsbyar, lummiga gårdar på landsbygden och vita hus vid havet. Vi hittade inte bara vårt hus utan fick också mängder av upplevelser, inspiration och inte minst god mat längs vägen. På en liten trattoria, mer […]

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *