Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di pollo e patate – somrig kycklingsallad

Insalata di pollo e patate – somrig kycklingsallad

En vanlig ledig dag nu på sommaren, då vi bara är hemma, brukar följa ungefär samma mönster. Frukost vid niotiden och sen lite plock hemma innan vi går ner till havet för ett förmiddagsdopp vid 11. När värmen trycker på, runt ett på dagen så går vi hem för att undvika de värsta timmarna i solen och hettan. Lunch äter vi oftast vid 14 – 15 tiden på dagen. Efter lite relaxing i trädgården och valfritt hopp och lek, jobb vid datorn för min del, så brukar vi gå tillbaka till stranden vid femtiden. Ungarna kan leka av sig och vi kan njuta lite apertivo med grannar och vänner. Vi brukar komma hem vid sju igen och middag strax efter åtta på kvällen som tidigast. En har det ganska bra med andra ord.

Den här kycklingsalladen gör jag ganska ofta då det är ganska skönt att komma bort ifrån att kycklingsallad i princip alltid måste innefatta pasta. I alla fall hemma hos oss. Pasta äter vi så mycket annars så det är kul att variera lite. Men mina bästa knep för att dels spara tid men också för att det blir så otroligt gott är: 1. Gör kycklingsallad med potatis (kokt i förväg). 2. Koka kycklingen (gärna i förväg). 3. Gör en het dressing. 4. Servera som buffé på stort fat eller som enklare buffétallrikar. Välj de grönsaker som du och familjen gillar. Ungarna älskar att få en färdig plocktallrik. De större blandar ihop allt direkt med dressingen medans lilleman (4 år) plockar lite i taget och dippar i dressingen. Man kan välja själv helt enkelt.

På morgonen när vi förbereder frukosten så brukar jag passa på att sätta två kastruller på spisen. En för att koka potatis och en där jag kokar kycklingfiléerna. Och att koka kycklingen i härlig buljong är det bästa du kan göra. Fullt av smak och saftigare kyckling i en sallad får du leta efter. Det tar inte många minuter, det sköter sig självt och har ungefär samma koktid. När potatis och kyckling svalnat så ställer jag bara in det i kylen tills vi kommer hem för lunchen. Så smidigt! (Också ett perfekt knep om du har otinade kycklingfiléer, bara att koka som i receptet fast lite längre då.)

Dressingen gör jag på egen majonnäs men det går så klart att köpa färdig. Nackdelen med färdig är att den oftast är lite väl fast i konsistensen och jag vill gärna ha den lite lösare om den ska vara grunden för en dressing.

Då kör vi receptet då…

4 personer

3 kycklingbröstfiléer (Eller andra kycklingdelar)

8 potatisar

Kyckling- eller grönsaksbuljong

Ruccola

Majs

Morötter

Svarta oliver

Körsbärstomater

Gula bönor (Lättkokta)

Dressing:

3 dl majonnäs (Kan bytas mot fettsnålare alternativ så klart)

1 pressad vitlöksklyfta

2 – 3 tsk pressad citronsaft

Hackade örter ( Typ persilja, dill, gräslök och basilika)

1 tsk sambal olek

Salt och svartpeppar

Ev. lite olivolja

I förväg kokar jag alltså potatisen och kycklingen. Kycklingen lägger jag i en kastrull och täcker precis med vatten. Sen har jag i lite kyckling- eller grönsaksbuljong, 2 lagerblad och några persiljekvistar. Kycklingen brukar ta lika lång tid som potatisen och kokas med locket på. När kycklingen har gått ca 15 minuter så kan du ta upp den största biten och kolla om den är klar genom att skära igenom den tjockaste punkten. Ställ undan potatis och kyckling för att svalna av och sedan i kyl i en skål med plastfolie över.

Jag brukar också passa på att göra dressingen i förväg så att den kan stå i kylen och gotta till sig. Bara blanda ihop och lägg i en skål. In i kylen med den också.

När det är dags att skrida till verket så lägger jag bara upp allt på ett enda stort fat eller det antalet tallrikar som motsvarar hur många vi är hemma. Jag tärnar potatisen, strimlar kycklingen och hackar upp grönsakerna helt enkelt (Älskar rivna morötter till). Bara att lägga upp och sen all dressing i mitten.

Bara att hugga in – hoppas du vill prova!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di cetrioli – krämig gurksallad

Insalata di cetrioli – krämig gurksallad

Brunbrända ben och fräkniga kinder. Somrar hos mormor med självplock i köksträdgården. En pall borta vid vinbärsbuskarna eller rispade armar i hallonbuskarna. Söta sockerärtor, örter i mängder och nyplockad potatis Somrar där solen aldrig verkade ta slut och där mormors mat var den bästa i […]

Salata de zucchini

Salata de zucchini

Ni som regelbundet följer Minervino vet att vi hemma till vardags är galen i olika grönsakstillbehör till middagarna, vardag som fest. En del grönsaksrätter kan ju ta lite tid och det är bra att ha några snabba som går lätt att slänga ihop även en […]



2 thoughts on “Insalata di pollo e patate – somrig kycklingsallad”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *