Italien. Maten. Kulturen.

Insalate patate rosso – potatissallad på röd pesto

Insalate patate rosso – potatissallad på röd pesto

Insalate patate rosso – en supergod potatissallad med röd pesto, serveras ljummen med svarta oliver. Perfekt till grillat, kyckling eller ja, det mesta faktiskt. Vi åt den häromdagen till grillade kotletter och det var toppen.

Jag gillar när den kokta potatisen är lite lätt mosad och den smakrika peston liksom marinerar den. Jag gjorde den på ett helt kilo potatis och med två vuxna och tre ungar vid bordet så var det ändå helt tomt i skålen. För mig är det ett riktigt toppbetyg. Det är också en perfekt snabb middag eftersom man kokar potatisen tärnad och hinner göra peston under tiden.

Egentligen är jag inte jätteförtjust i just röd pesto, jag föredrar den gröna som du kan hitta vårt familjerecept på här. Men jag brukar passa på att göra den med egna pannrostade tomater och det receptet hittar du här. Om du inte har tid eller lust så kan du byta den ingrediensen mot soltorkade tomater på burk. Av högsta kvalité givetvis.

Och ”äkta” pesto ska givetvis göras med mortel, parmesan och pecorino, kolla inlägget om den gröna peston. Det här är en snabbvariant och det kan ju också få vara lovligt ibland.

Hoppas du vill prova.

4 – 6 portioner

1 kg potatis

10 tomatskivor enligt detta recept (Eller 4 stycken soltorkade på burk)

1 handfull med färsk basilika

20 gram pinjenötter

2 vitlöksklyftor

2 peperoncino

2 dl svarta oliver

Olivolja, salt och peppar

Skala och tärna ned potatisen. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Under tiden fixar du den snabba peston med hjälp av en mixer. Lägg ned tomater, basilikan, vitlöken, pinjenötterna och smulad peperoncino. Strö över lite salt och peppar. Slå på lite olivolja och mixa. Fortsätt med olivoljan tills du fått den perfekta konsistensen på peston.

Häll av vattnet från potatisarna och lägg dem i en skål. Slå i lite pesto i taget och blanda runt. Använd så mycket pesto som du tycker är lagom. (Överbliven pesto går bra att spara i kylen)

Toppa salladen med lite färska basilikablad, grovhackade oliver och servera. Mums!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di patate – krämig potatissallad

Insalata di patate – krämig potatissallad

Förra sommaren var vi på husjakt. Vi åkte mellan sluttande bergsbyar, lummiga gårdar på landsbygden och vita hus vid havet. Vi hittade inte bara vårt hus utan fick också mängder av upplevelser, inspiration och inte minst god mat längs vägen. På en liten trattoria, mer […]

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Vi har ett par vänner (av flera faktiskt) som är veganer. Inget konstigt med det och vi själva äter ofta veganskt även om vi nog skulle ha svårt att göra det livsvalet fullt ut. Men jag tycker det är roligt att laga veganskt och det […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *