Italien. Maten. Kulturen.

Salata con gremolata – sallad med gremolata

Salata con gremolata – sallad med gremolata

För någon vecka sedan delade jag med mig av mitt recept på kotletter med gremolata vilket blev väldigt uppskattat. Du hittar det receptet här. Och idag blir det gremolata igen, fast på ett litet annat sätt. Som dressing! Gremolatasallad är helt perfekt som tillbehör till grillat och inte minst till fisk. Till fisk kan man med fördel även byta ut persiljan i gremolatan mot mynta för ännu mer friskhet. Grillad lax med gremolatasallad är underbart men funkar riktigt bra även till kött och kyckling. Framöver ska jag göra en gremolata på basilika till grillad kyckling har jag tänkt, det blir nog också supergott.

Med den här dressingen, som blir riktigt frisk och härlig ska man dock vara lite försiktig med mängden citron, den tar lätt överhand och man vill ju gärna ha balans i smakerna på sin dressing. Så till skillnad från ”vanlig” gremolata så har jag dragit ner på mängden zest och ökat mängden vätska. Tycker det är en riktigt fin balans mellan de olika ingredienserna. Prova dig fram, smaken är ju olika och med barn hemma vid bordet så kanske vi är lite väl försiktiga ibland.

1 sats med dressing

1 vitlöksklyfta

½ citron

1 dl finhackad persilja

1 dl olivolja, salt och peppar

0,5 dl riven parmesan

Skär upp din sallad, dressingen är lagom till en rejäl sallad för ca 6 – 8 personer. Jag hade idag bara enkel gemsallad och lite tomater, blev riktigt bra.

Riv vitlöken och parmesanen, finhacka persiljan och riv zesten från en halv citron. Lägg i en skål och pressa över saften från citronen och olivoljan. Salta och peppra efter tycke och bland ihop. Lått gärna stå en stund och blanda ihop den med salladen precis innan servering.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *