Italien. Maten. Kulturen.

Vinaigrette della nonna

Vinaigrette della nonna

Italiensk dressing är egentligen något som inte existerar. Italienarna själva använder inte dressing – de gör salladen och adderar olivolja med salt och toppar med lite vinäger och nymalen svartpeppar. Det är dressingen. Punkt. Och det är så gott bara det. Färdiga dressingar, eller ve och fasa, ceasardressing är otänkbart här. Råvarorna ska spela huvudrollen och inte någon skarp eller krämig dressing som ödelägger råvarornas naturliga smaker.

Men. Min svärmor brukar ofta, eller i princip alltid, ha en skön grönsallad (med typ dressing) på middagsbordet när vi kommer på besök. Och den smakar så otroligt mycket men tar inte överhanden. Ljuvligt god och om en vill, rekommenderas, ska sista steget med parmesan, och/eller senap) göras också. Det här är så nära en krämig och autentisk italiensk dressing en kan komma, om det nu finns någon sådan men i alla fall om min svärmor får bestämma. Och det får hon gärna, så mycket jag fått av henne – kunskap, inspiration och ännu mer av ändlös kärlek till det italienska köket.

Så hoppas du vill prova och testa på det här. Allt är på torkade kryddor och en liten färsk vitlöksklyfta. Och olivolja och vinäger + parmesan för det optimala resultatet. Och/eller lite dijonsenap. Smaka dig fram och bestäm själv – det här är en riktigt grym dressing!

1 flaska (Att ha i kylen)

2 tsk havssalt

1 tsk lökpulver

1 tsk socker

2 tsk torkad oregano

1 tsk nymalen svartpeppar

½ tsk timjan

1 tsk basilika

1 tsk persilja

½ tsk sellerisalt

1 pressad vitlöksklyfta

2.5 dl vinäger (välj din favorit)

3 dl av den bästa olivolja du kan hitta

Parmesanost och/eller dijonsenap i steg 2

Häll upp olja och vinäger i en skål. Pressa i en vitlöksklyfta och lägg i alla torkade kryddor. Vispa noga ihop och häll sedan upp på en flaska. Skaka ordentligt.

Vid serveringsdags så häller du upp lämplig mängd från flaskan i en skål och tillsätter antingen parmesan eller dijonsenap. Eller både och. Vispa kraftigt, eller använd en shaker, och häll över salladen.

Sanslöst gott? Svar ja!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *