Italien. Maten. Kulturen.

Gnocchi al pesto

Gnocchi al pesto

Gnocchi finns i alla möjliga tänkbara varianter och med olika råvaror. Med fyllning eller utan. Och kärt barn har många namn. Och en skål med nylagade och hemlagade gnocchi är verkligen fantastiskt. Mina två favoriter är med tomatsås och mozzarella och så den här – med pesto. Den lata skulle kunna använda sig av gnocchi på påse och en burk pesto. Men dom anar inte vad dom missar, egna gnocchi med hemmamortlad pesto är himmelsk mat. Visst, det är lite pilligt men mödan väl värd vill jag påstå med största bestämdhet.

Gnocchin tar egentligen inte särskilt lång tid att göra. Förr, innan jag prövat mina egna knep, så höll jag på med lång knådning, vilade ”degen” i kylen och alla möjliga saker. Vilket jag kommit på är helt onödigt. Det blir precis lika bra med att jobba ihop ingredienserna och sen skrida till verket. Och peston till, en äkta genovese, den hittar du här. Till peston behöver du sju ingredienser – Basilika, olivolja, pinjenötter, vitlök, parmesan, pecorino och salt. Och gärna en mortel. Och när du gör peston så späd gärna med lite extra olivolja så att den blir mer såsig av sig.

För att gnocchin ska bli perfekt så är det viktigt att de kokas med skalen på. Och att den färdigkokta potatisen hanteras lätt avsvalnad, kall potatis kommer påverka stärkelseprocessen och göra ”degen” svår att få till. Och det här är inte en deg om vi ska vara petiga, så knåda inte eller jobba ihop blandningen för hårt.

4 personer

800 gram potatis

150 gram mjöl

2 äggulor

1 msk smör (+salt till potatiskoket)

Olivolja

1 tsk salt

1 näve potatismjöl

Sätt potatisen (oskalad) på kokning. De ska koka i 40 minuter. Under tiden gör du peston enligt länken som du hittar ovan.

När potatisen är klar så häller du av vattnet och låter den ånga av sig. Låt den svalna så att den är hanterbar och skala dom sedan. Pressa potatisen ned i en skål och tillsätt ägg och salt samt 2/3 av mjölet. Blanda ihop med fingrarna och tillsätt så mycket mer mjöl som det behövs för att få den att gå ihop.

Pudra ett bakbord eller annan lämplig yta med potatismjöl. Ta en näve av degen och rulla ut till en lång korv, ungefär 1 ½ – 2 cm tjocka. Skär i bitar och tryck till dom lite lätt. För den som är riktigt ambitiös så kan du också trycka till med en gaffel för det där karaktäristiska utseendet på gnocchi.

Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt. När vattnet kokar så lägger du ned dina gnocchis och använder sedan en hålslev för att fånga upp dom. De är klara när de flyter upp till ytan. Lägg på ett fat så länge.

Sätt en panna på spisen och klicka i 1 msk smör och 2 msk olivolja. Stek dina gnocchis tills de börjar få en antydan till färg. Häll sedan över i en skål och tillsätt peston samt lite nymalen svartpeppar.

Servera och ställ fram extra pecorino och/eller parmesan för den som vill ha. (Och jag som är galen i tomater älskar att äta gnocchin med lite av dessa härligheter, nyplockade från trädgården)

Magiskt – eller hur?

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *