Italien. Maten. Kulturen.

Pepperoni bruschetta

Pepperoni bruschetta

Pepperoni bruschetta – eller bruschetta på paprika på ren svenska. Jag verkligen älskar antipasto. Antipasto är som säkert många av er vet det man äter innan den första rätten vid en lunch eller middag. Oftast är det flera olika typer av plockmat – bruschetta, oliver, mortadella, proscuitto, ost, lite färsk bröd, marinerade grönsaker och så vidare. Vi har antipasto till både lunch och middag, i princip alla dagar i veckan, men oftast väldigt enkelt. Den stora brickan kommer oftast fram när det är gäster på besök eller söndagslunch. Men det är mysigt även till vardags – samlas runt köksbordet och plocka lite godsaker, prata om dagen som varit, fixa läxor medans middagen puttrar på spisen.

Bruschetta är ju en riktig klassiker. Men jag gillar den här varianten skarpt med grillade paprikor och persilja. Sött men ändå friskt och perfekt just som en antipasto. Man kan även ha den som förrätt eller görre lite större mängder och servera till en sommarbuffé. Enkelt att göra och med lite tålamod och bra råvaror så blir det helt fantastiskt.

Jag brukar rosta mina paprikor i en grillpanna på spisen om nu inte grillen är igång förstås. Men det går också bra att göra dom i ugnen men då får du kärna ur och dela paprikorna i förväg. Jag är bekväm av mig så de åker rakt ner i grillpannan här hemma..

Som alltid med den enkla delen av italiensk matlagning så är bra råvaror nyckeln till framgång. Så se till att skaffa fina paprikor, fräsch bladpersilja och en olivolja av lite bättre klass. Då blir det här riktigt bra!

4 personer (Som förrätt eller antipasto)

3 stora paprikor

3 vitlöksklyftor

1 dl bladpersilja (Älskar bladpersilja, går bra att dra ner på mängden om du vill)

5 smk olivolja till marinad + 2 msk till brödet

1 större baguette

Salt – lite nymalen svartpeppar

Dra igång grillpannan och håll ganska hög värme. Tvätta och torka av paprikorna. Lägg ned i pannan och låt dem rostas i ca 10 – 15 minuter. Vänd på dem i princip hela tiden så att de får värme runt om. Skalen ska vara alldeles svarta med lite “blåsor” på. Ta ut pannan och lägg in skål som du täcker över med plastfolie och låt svalna en stund.

Under tiden så hackar du bladpersiljan, finhackar 1 vitlöksklyfta och lägger över i en skål. När paprikorna är hanterbara så skalar du dem med en vass kniv. Dela på mitten, kärna ur och skär i långa strimlor. Lägg ned i skålen med persiljan och vitlöken. Slå över 5 msk olivolja och lite salt och peppar. Täck över och låt stå och dra minst 30 minuter.

När det är dags för servering så skivar du baguetten. Pressa 1 vitlöksklyfta i en kopp med lite olivilja. Pensla brödskivorna och lägg in i ugnen på grilläge ett par minuter.

Lägg upp de nygrillade vitlöksbröden tillsammans med paprikorna. Dags att käka pepperoni buschetta!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *