Italien. Maten. Kulturen.

Sallad på sparris och jordgubbar

Sallad på sparris och jordgubbar

Sparristemat fortsätter och här kommer en alldeles underbar sallad på jordgubbar och sparris med en len och fin balsamicodressing. Enkel att göra och perfekt som lyxig förrätt eller som en rätt på buffébordet. Balansen mellan sötman och sältan är hemligheten.

Jag snabbkokar sparrisen så som jag alltid gör, du kan läsa mer här om du vill. Har man nu en så fantastisk råvara som sparris så vill man ju verkligen maximera smakerna. Söta jordgubbar blir det perfekta komplementet till sparrisen. Lite dressing på det + salt och peppar lyfter den här rätten till något som verkligen smakar lyx.

4 – 6 personer

2 buntar sparris (Ca 6 – 700 gram)

1 liter färska jordgubbar

5 msk balsamico

5 msk olivolja

5 msk flytande honung

Salt och peppar

Balsamicoglaze till topping

Börja med att skala sparrisen innan du bryter av den nedre träiga delen. Spara skalen. Bryt av ändarna och lägg dessa tillsammans med allt skal i botten på en så stor och vid panna som möjligt. Placera sparrisen ovanpå. Försök att få ett enda riktigt tunt lager i botten av pannan då vi vill koka dem med så lite vätska som möjligt. Slå på vatten så att det och jämt täcker sparrisen. När det kokat upp räcker det med några minuter innan sparrisen är al dente. Känn efter med en kniv. Slå av vattnet och lägg i ett isbad.

Blanda ihop balsamico, olivolja och flytande honung till dressingen. Salta och peppra.

Rensa jordgubbarna och skölj dem. Torka dom och skär i halvor. Ta upp sparrisen och torka dem med en kökshandduk. Skär varje sparris i 2 – 3 bitar och lägg ner med jordgubbarna.

Slå på dressingen och smaka. Justera med lite mer salt och peppar om det behövs. Ställ in i kylen minst en timme, gärna längre om du har möjlighet.

Ta sedan fram ca 30 minuter före servering så att allt blir rumstempererat. Toppa med lite balsamicodressing om du vill.

Helt fantastiskt!


Related Posts

Sparris med senapsdressing och ägg

Sparris med senapsdressing och ägg

Den här förrätten eller sidorätten, eller hur man nu vill servera den, brukar alltid imponera. Sparris med ägg, kapris och senapsdressing och den är så himla god. Tänk att en enkel sparrissallad kan vara så fantastisk! Jag har gjort någon motsvarande variant av dressing och […]

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Ja, jag varnade er alla på Facebooksidan för några dagar sedan att jag köpt på mig rejält med färsk lokalodlad sparris. Så idag och några dagar framåt blir det lite sparristema här på Minervino. De där vanliga recepten som baconlindad eller stekt i smör med […]2 thoughts on “Sallad på sparris och jordgubbar”

  • Hej! Receptet låter gott. Men jag undrar över hanteringen av den gröna sparrisen. Den behöver väl inte skalas, eller kokas i flera minuter! Själv grillar/steker jag helst grön sparris. Är den riktigt späd är den fin att ätas rå. Däremot kokar jag den vita. Tack för fina recept!

    • Jag tycker den får lagom tuggmotstånd om man kokar den ett par minuter. Kan vara lite väl “al dente” helt rå. Men om du har riktigt tunna sparrisar kan det nog gå bra ändå. Smaken är ju olika. Hoppas du får tillfälle att prova. Och tack för din kommentar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *