Italien. Maten. Kulturen.

Uova in purgatorio

Uova in purgatorio

Uova in purgatorio – är en hur enkel rätt som helst att göra. Jag slänger ofta ihop den som en snabb lunch eller middag med för den delen, speciellt när tiden är knapp. Men det är så magiskt gott. Äggen kokas i den kryddiga tomatsåsen och äts sedan med bröd, helst rostat och med lite extra olivolja ringlad över. Men man kan ju så klart ha ris, potatismos eller något annat tillbehör om en känner för det.

Receptet är riktigt gammalt och namnet syftar på den vita konstrasten mot de röda där det vita symboliserar själar och det röda står för den helvetet. Ägg i skärselden helt enkelt. Den görs i olika varianter beroende på vilken region i Italien man befinner sig i men tomater och ägg är basen. Har man så kan man så klart göra såsen på färska tomater men i det här receptet så har jag använt färdiga passerade tomater på burk från den egna trädgården. Men du kan så klart även köpa färdigpasserade tomater. Tänk på att köpa bra tomatbas och fina ekologiska ägg – råvaror gör skillnaden i enkla rätter som den här. Hemma hos oss gör vi den ganska likt originalreceptet men med extra mycket basilika och vid servering så toppas härligheten med riven parmesan.

Ät med rostat bröd till och vill du lyxa till det lite extra så är det en magiskt god kombination att dricka ett glas sammetslent mjukt glas rött vin till.

4 personer

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 rejäl näve med basilikablad

1 torkad peperoncino (Eller chiliflakes)

1 burk med passerad tomatsås (större modell i glasburk)

4 ägg

Olivolja, salt och peppar

3 – 4 msk riven parmesanost

Bröd till serveringen

Finhacka löken och krossa skala och krossa sedan vitlöksklyftorna. Hetta upp en vid panna med en bottenskyla av olivolja. Fräs vitlöken på låg värme i några minuter och tillsätt sedan löken och smulad peperonchino. Fräs några minuter tills att löken mjuknat. Ta upp vitlökarna och kasta. Slå på tomaterna och låt koka ihop i ca 10 minuter tills att såsen tjocknat och reducerats något.

Hacka basilikan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Gör sedan 4 hål i såsen där du knäcker ett ägg i varje hål. Täck pannan med ett lock och låt puttra tills att äggvitan stelnat och ägget har den konsistens som du önskar. (Under tiden hinner du rosta gott bröd, öppna en flaska vin och duka bordet)

Ställ fram pannan direkt när äggen är klara och strö över parmesanen. Njut!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *