Italien. Maten. Kulturen.

Pappa al pomodoro – tomatsoppa från Toscana

Pappa al pomodoro – tomatsoppa från Toscana

En tomatsoppa kan vara riktigt god men den kan också vara alldeles fantastisk. Den här tomatsoppan med anor från Toscana är ett måste på sommaren när de egna tomaterna finns i överflöd och basilikan svämmar över i rabatterna. Visst kan man göra okej tomatsoppor från tomater på burk, men aldrig en äkta Pappa al pomodoro – tomatsoppornas kung/drottning.

Tomatsoppor är något italienarna ser som en av sina egna paradrätter men visst det andra goda varianter också. Jag har testat både Zeinas turkiska tomatsoppa med grädde och ost. Och Catarinas portugisiska med pasta. Båda är jättegoda och värda att testas, även om du hemskt gärna får ge dig på den här, sprungen ur den italienska husmanskosten.

Har du inte dagsgammalt bröd så kan du rosta färsk bröd först och låta svalna innan du skär ned det i bitar, det blir ungefär samma effekt. Och inga andra kryddor än lite salt, peppar och den färska basilikan ska tillsättas, då smakar den som bäst.

Jag gör den här soppan som min svärmor säger att den ska göras men jag lovar att varenda familj i Italien har sin variant och menar på att just deras är bäst. Jag experimenterar gärna med varianter på vinterns tomatsoppor men på sommaren finns det inga skäl för kompromisser – Pappa al pomodore ska det vara!

Förresten, det här med bröd och tomater ihop är vansinnigt gott. Kolla gärna in det här receptet på den italienska brödsalladen panzanella. Perfekt nu till sommarens alla grillkvällar.

4 portioner

300 gram dagsgammalt vitt bröd

500 gram färska tomater

1 vitlöksklyfta

En handfull med basilikablad

1 liter grönsaksbuljong

Olivolja, salt och peppar

Koka upp vatten, kryssa tomaterna och lägg ned i någon minut så att skalen börjar att lossna. Ta upp, skala, dela i klyftor och töm på kärnor. Hacka upp tomaterna.

Rosta brödet om du inte har dagsgammalt till hands. Skär upp brödet i kuber. Finhacka vitlöken och plocka en handfull med basilikablad.

Lägg brödet i en kastrull och på med tomaterna. Lägg ned vitlöken och hela basilikablad. OBS! De ska vara hela för att ge så mycket smak som möjligt. Slå på buljongen och låt koka upp. Låt puttra på svag värme tills allting har reducerats ned till en lagom konsistens. Vi gillar den ganska tjock men det är så klart en smaksak. Prova dig fram

Smala av med salt och peppar. Servera och ringla över lite riktigt fin olivolja och garnera med lite basilika. Så fantastiskt!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *