Italien. Maten. Kulturen.

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Ja, jag varnade er alla på Facebooksidan för några dagar sedan att jag köpt på mig rejält med färsk lokalodlad sparris. Så idag och några dagar framåt blir det lite sparristema här på Minervino. De där vanliga recepten som baconlindad eller stekt i smör med parmesan och liknande tänkte jag hoppa över. Många kan dom recepten och de är dessutom troligen ganska lätta att hitta i både kokböcker och nätet. Istället tänkte jag fokusera på några av mina absoluta favoriter, mer eller mindre italienska, var och en på sitt sätt.

Så sista dagarna har det blivit mycket sparris. Ungarna börjar protestera och tycker att det är det enda vi äter vilket givetvis inte alls är sant. Vi har ätit massa annat gott också. Men för husfridens skull så får nog de sista buntarna med sparris ätas av oss vuxna i huvudsak. Men det är ingenting jag klagar över, älskar färsk sparris!

Mitt första recept är väldigt simpelt men det maximerar verkligen smaken av sparris och ackompanjeras med en enkel smörsås med smak av dill. Härliga kombinationer. Perfekt som en förrätt eller tillbehör till grillat.

Tillagningen med ändbitar och skal i botten av pannan är lika enkel som genial. Det får verkligen ut smakerna av hela sparrisen och det är det som gör denna rätten så fantastisk. Och jo, lite smör och dill också förstås…

4 portioner

1 bunt sparris (Mina vägde runt 5 – 600 gram per styck)

50 gram smör

1 handfull med färsk dill

Salt och peppar

Så det är egentligen inte mycket till recept men som sagt, det tar verkligen fram smaken i sparrisen. Börja med att skala sparrisen innan du bryter av den nedre träiga delen. Spara skalen. Bryt av ändarna och lägg dessa tillsammans med allt skal i botten på en så stor och vid panna som möjligt. Placera sparrisen ovanpå. Försök att få ett enda riktigt tunt lager i botten av pannan då vi vill koka dem med så lite vätska som möjligt.

Slå på vatten så att det och jämt täcker sparrisen. Lägg i smöret och pannan på spisen. När det kokat upp räcker det med några minuter innan sparrisen är al dente. Känn efter med en kniv.

Plocka upp sparrisen och sila av vätskan. Lägg kokresterna (ändbitar och skal i en skål att svalna). Häll tillbaka vätskan i pannan och reducera ned såsen något. Lägg ned finhackad dill på slutet.

Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå över smörsåsen. Strö över lite salt och nymalen svartpeppar. NJUT!

Och de där kokresterna i skålen brukar jag lägga i min slaskpåse i frysen. Det är en påse där jag lägger alla överblivna grönsaker såsom skal, ändbitar och annat som jag sedan gör min egna grönsaksbuljong på emellanåt. Du kan ju också kasta dem om du vill.


Related Posts

Sallad på sparris och jordgubbar

Sallad på sparris och jordgubbar

Sparristemat fortsätter och här kommer en alldeles underbar sallad på jordgubbar och sparris med en len och fin balsamicodressing. Enkel att göra och perfekt som lyxig förrätt eller som en rätt på buffébordet. Balansen mellan sötman och sältan är hemligheten. Jag snabbkokar sparrisen så som […]

Sparris med senapsdressing och ägg

Sparris med senapsdressing och ägg

Den här förrätten eller sidorätten, eller hur man nu vill servera den, brukar alltid imponera. Sparris med ägg, kapris och senapsdressing och den är så himla god. Tänk att en enkel sparrissallad kan vara så fantastisk! Jag har gjort någon motsvarande variant av dressing och […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *