Italien. Maten. Kulturen.

Carote in padella – pannglaserade morötter

Carote in padella – pannglaserade morötter

Jag älskar nyskördade grönsaker i allmänhet och morötter i synnerhet. Så ljuvligt och somrigt på något sätt. Och visste du att moroten ursprungligen kommer ifrån Afghanistan och att den var mest vanlig i färgerna lila och vit från början? Och bästa knepet för att hålla nya morötter fräscha i kylen, om en nu måste, är att ta bort knoppen på dem.

De här morötterna kan man så klart göra året om och morötter är ju verkligen en prisvärd stapelvara som går att göra så oändligt mycket av. Det här är en av mina favoritrecept där de koks lätt först och sedan glaseras för smaksättning i en panna. Blir inte vare sig enklare eller godare än så här.

4 portioner (som tillbehör)

500 gram morötter

1 vitlöksklyfta

1 halv näve med finhackad bladpersilja

4 msk vitvinsvinäger

4 msk olivolja

1 tsk socker

Salt (vanligt + gärna lite flingsalt)

Tvätta, skala och skär morötterna hur du känner för så länge de har ungefär samma storlek och tjocklek. Sätt på vatten i en kastrull tillsammans med lite salt och lägg ned morötterna när de kokar (koktid ca 7 – 10 min). Under tiden de kokar så hinner du skiva vitlöken och finhacka bladpersiljan.

Känn efter hur klara morötterna är, de ska vara mjuka i det yttre men fortfarande ha en rejäl hård kärna i mitten. Häll av vattnet från morötterna och lägg dem i en panna med olivolja och vinäger. Addera och vitlöken, persiljan och sockret. Fräs på hyfsat hög värme i ca 5 – 7 minuter.

Allra godast tycker jag de blir om de får svalna någon timme i en skål med plastfilm. Och sen vid servering så toppar man med lite flingsalt och mer persilja. Men de är goda varma också. Njut!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *