Italien. Maten. Kulturen.

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami eller vad man nu känner för och då har man ju hela middagen i en och samma form. Jag gillar när fritattan är lite krämig och därför blandar jag nästan alltid ner ett par matskedar grekisk yoghurt. Och för att få den extra snygg så brukar jag ibland även tillsätta lite gurkmeja.

Den här fritattan är också supergod att äta kall. Så ibland gör jag en extra form och sen kan en ha det i matlådor eller som ett färdigt tillbehör till nästa dags lunch eller middag. Ofta brukar jag ofta lägga i kokt skinka vid tillagningen för då räcker det med lite bröd och en sallad så är ju hela måltiden klar.

Kommande vecka börjar skolorna här i vår region och för många väntar nu lite mer vardagsliv på många olika sätt. Sommar är det fortfarande, med runt 27 – 30 grader om dagarna, men det märks att mängden turister nu är betydligt mindre. Så lite fler, och enkla, vardagsrätter lär det bli framöver här på Minervino. Har också planer på att börja publicera veckomatsedlar i någon form. Blir nog en rolig och spännande höst det här.

Men till den goda fritattan…

4 personer

600 gram potatis (Typ 4 rejäla knölar)

5 ägg

100 gram mozzarella

1 handfull bladpersilja

2 matskedar grekisk yoghurt

Olivolja, salt och peppar

1 tsk gurkmeja

Sätt en kastrull med vatten för uppkok på spisen. Skala och skiva potatisarna (ca 3mm tjocka) med en mandolin eller vass kniv. Lägg ned potatisen i kastrullen och när vattnet kokat upp så kokar du potatisarna i ca 5 minuter. Häll av och kyl ned med lite kallt vatten. Lägg ut dem på en kökshandduk och klappa torra.

Under tiden som potatisen kokar så knäcker du 4 ägg i en skål och tillsätter yoghurt, gurkmeja, hälften av persiljan, salt och peppar. Vispa ihop.

Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform eller liknande med bakplåtspapper. Lägg ned potatisen i skålen med äggblandningen och blanda ordentligt. Lyft över hälften av potatisen till formen. Skiva mozzarellan och fördela med händerna riven över potatisen. Fyll på med resten av potatisarna och resterande äggblandning som är kvar i skålen. Pressa ned alltihop och strö sedan över resterande persilja.

Sätt in i ugnen i  ca 30 minuter. Ta ut formen och pensla olivolja på det översta lagret. Höj värmen till 200 grader och på grill – ställ in formen i ugnen igen i ca 5 minuter.

Ta ut formen och låt fritattan svalna något innan du skär upp den.

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

En sak jag verkligen älskar i det italienska köket är contori, sidorätterna till huvudrätten med andra ord. Och att man oftast inte bara serverar en sidorätt utan flera och att en kan plocka så som man känner för. Oavsett om vi har fisk, kött eller […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *