Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di cetrioli – krämig gurksallad

Insalata di cetrioli – krämig gurksallad

Brunbrända ben och fräkniga kinder. Somrar hos mormor med självplock i köksträdgården. En pall borta vid vinbärsbuskarna eller rispade armar i hallonbuskarna. Söta sockerärtor, örter i mängder och nyplockad potatis Somrar där solen aldrig verkade ta slut och där mormors mat var den bästa i världen. Ens barndoms somrar, finns det något mer fantastiskt?

Det är nog lättare att säga vad min mormor inte odlade än vad som fanns i den där enorma köksträdgården. Och vissa dofter, maträtter och situationer ger än idag rysningar i hela kroppen av det. Allt gjordes från grunden, väldigt lite var köpt i butik. Tänk om vi alla levde så..

En sallad som jag minns men inte vet exakt hur den gjordes var en väldigt krämig gurksallad med dill. Serverades ofta till stekt fisk och kyckling. Krämig med olja, dill och citron. Så nu har jag testat här hemma själv och gjort min variant på den från barndomens somrar hos mormor. Den är härligt fräsch och frisk. Man kan också byta ut yoghurten mot keso om man gillar det. Och om du finriver gurkan istället så har du en perfekt kall sås.

4 portioner

2 gurkor (Gärna hemodlade, närodlade eller eko från butik)

2 dl Youghurt, ricotta eller keso (Lite mer om ska bli till sås)

1 dl filmjölk (Bara om du ska göra den som sås)

3 msk majonnäs

I citron

1 vitlöksklyfta

1 knippe dill

½ tsk socker

Olivolja, salt, peppar och cayennepeppar

Skala gurkan och skär i tunna skivor med en mandolin eller bra kniv. Lägg ner i en skål och pressa ner vitlöken. Lägg ned youghurten + majonnäsen och pressa över citronsaften samt 1 msk citronzest. Slå i några matskedar olivolja och salta och peppra. Dutta över lite cayennepeppar men var försiktig. Avsluta med att strö över sockret och grovhackad dill. Blanda runt och ställ in i kylen övertäckt och låt den dra ihop sig. Minst 15 minuter men gärna längre om du har tid. Ringla gärna över lite olivolja vid servering också. Och toppa med lite dill.

Om du ska göra den som sås så river du halva mängden gurka istället och tar några extra matskedar olivolja + späder till lagom konsistens med filmjölken.

Så god till kyckling och fisk, oavsett om den är som sallad eller sås.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di pollo e patate – somrig kycklingsallad

Insalata di pollo e patate – somrig kycklingsallad

En vanlig ledig dag nu på sommaren, då vi bara är hemma, brukar följa ungefär samma mönster. Frukost vid niotiden och sen lite plock hemma innan vi går ner till havet för ett förmiddagsdopp vid 11. När värmen trycker på, runt ett på dagen så […]

Salata de zucchini

Salata de zucchini

Ni som regelbundet följer Minervino vet att vi hemma till vardags är galen i olika grönsakstillbehör till middagarna, vardag som fest. En del grönsaksrätter kan ju ta lite tid och det är bra att ha några snabba som går lätt att slänga ihop även en […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *