Italien. Maten. Kulturen.

Italiensk potatissallad

Italiensk potatissallad

Potatissallad borde man egentligen äta oftare, det är ju så vansinnigt gott. När jag var liten bestod potatissallad i huvudsak av krämiga varianter på plastburk som åts med 80 – talets stora fluga: flintastek. Jag kommer inte ihåg om det fanns några vinägrettbaserade överhuvudtaget. Åren har gått och jag gillar fortfarande krämiga potatissallader även om min kärlek nog är lite större till vinägrettbaserade, så det blir det oftast hemma hos oss. Jag kan fortfarande länga till en krämig variant då och då och även om jag med förnöjsamhet lämnat flintasteken där den hör hemma, åttiotalet.

En riktigt bra potatissallad för mig innehåller fast potatis, smakrik dressing och en ljuvlig ton av buljong. Buljong undrar ni? Absolut säger jag. Ett av mina knep är att tärna potatisen innan kokning och sedan koka den i så lite vatten med en riktigt god grönsaksbuljong. Det ger en fantastisk smak. Och sedan är det viktigt att ta bort potatisen innan den är helt färdig, potatissallad där potatisen bara går sönder är inget kul.

Den andra viktiga detaljen är att blanda dressingen med den varma potatisen direkt efter att du hällt av vattnet. Då sätter sig smakerna helt perfekt. Potatisen suger åt sig av allt och du har en fast potatissallad som smakar magiskt.

Den tredje detaljen är att inte salta potatisen överhuvudtaget förrän du adderar resterande grönsaker och det är dags för servering. Saltet driver vätska och vi vill som sagt inte ha en mosig sallad med potatisar i upplösningstillstånd.

När det kommer till dressing så har jag och samma grund som jag alltid följer. Olivolja, vitvinsvinäger och tre rivna vitlöksklyftor. Den och finhackad persilja är standard. Ibland varierar jag och utökar mängden olivolja och tillsätter lite senap. Och variera med lite örter är också gott.

Det fjärde viktiga är vilka grönsaker och på vilket sätt du adderar dem. Jag brukar alltid låta den varma potatisen och dressingen stå och gotta till sig ca 1 timme så att allt är rumstempererat. Och sen lägger jag i de grönsaker jag vill ha till. ”Blöta grönsaker” som tomat, gurka och zucchini kärnar jag alltid ur för jag vill att potatissalladen ska behålla sin fasthet och struktur. Ett bra tips.

Nu är vi nog redo att köra..

4 personer

600 gram fast potatis

0.5 dl fin olivolja

3-4 msk vitvinsvinäger (Smaka dig fram)

3 finrivna vitlöksklyftor

1 rejäl näve med finhackad persilja (Gott att variera med basilika och dill också)

4 dl grönsaksbuljong

Valfria grönsaker (Idag hade vi selleri, tomat, oliver och salladslök + lite ärtor)

Salt och peppar

Skala potatisen och skär i grova tärningar. Lägg i en kastrull och täck med buljongen, fyll på med lite vatten om du verkligen behöver. Koka upp och låt koka tills att potatisen är klar, bör inte ta mer än  5 – 7 minuter. Det ska fortfarande vara en liten rå kärna. Under tiden blandar du ihop olivolja, vinäger och den rivna vitlöken tillsammans med finhackad persilja i en stor skål.

Häll av potatisen och lägg direkt över i skålen och blanda runt genom att försiktigt och med en kärleksfull hand kasta runt innehållet. Använd inga redskap – vi vill att potatisen ska hålla ihop.

Ställ undan och låt potatisen marineras och svalna. Under tiden kan du hacka grönsaker och tända grillen. När det är dags för servering så lägger du ner dina hackade grönsaker och smakar av med salt och nymalen svartpeppar.

Bästa potatissalladen!


Related Posts

Insalata di patate – krämig potatissallad

Insalata di patate – krämig potatissallad

Förra sommaren var vi på husjakt. Vi åkte mellan sluttande bergsbyar, lummiga gårdar på landsbygden och vita hus vid havet. Vi hittade inte bara vårt hus utan fick också mängder av upplevelser, inspiration och inte minst god mat längs vägen. På en liten trattoria, mer […]

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Insalata di patate vegan – vegansk potatissallad

Vi har ett par vänner (av flera faktiskt) som är veganer. Inget konstigt med det och vi själva äter ofta veganskt även om vi nog skulle ha svårt att göra det livsvalet fullt ut. Men jag tycker det är roligt att laga veganskt och det […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *