Italien. Maten. Kulturen.

Limoncello

Limoncello

I 30 – gradig värme har jag idag plockat en hel korg full av solmogna citroner. Lagom stora, inte för små men inte heller för stora. Gyllene gula med tunna skal. Att ha sina egna citroner i trädgården är lyx. Och det är ju en fantastisk råvara som går att använda till så mycket.

När jag väl gör limoncello så gör jag tre- eller fyrdubblad sats. Det blir en 6 – 8 liter färdig limoncello och räcker gott ända fram till nästa sommar. Ett litet glas efter maten när sommarlängtan är som störst eller som den perfekta presenten till en kär vän. Med 10 flaskor i skafferiet har en råd att vara generös.

Limoncello kräver bra citroner. Så om du inte, denna magiska svenska sommar, lyckats odla egna så är det ekologiska i butik som gäller. Inget annat. Du vill inte ha bekämpningsmedel upplöst i sprit för att tala klarspråk. Försök att hitta så gyllengula som möjligt och med tunna skal. Men även de ekologiska ska tvättas noga innan du sätter igång.

Problemet med att göra äkta italiensk limoncello hemma i Sverige är spriten. Till framställningen används enbart ren sprit med en alkoholhalt på runt 95%. Så om du inte smugglat med flaskor från utlandet eller är läkare med eget medicinskåp i köket så får vi anpassa receptet till ”vanlig” vodka”. Och den ska vara så neutral som möjligt så brännvin special, kronvodka eller rysk vodka är de bästa valen. Med den starka spriten så hade vi fördubblat mängden sockerlag i receptet nedan. Så per liter vodka så blir det alltså mindre färdig limoncello med den svagare.

Mitt recept är likt de allra flesta andra italienska familjers. Råvarulistan ser densamma ut men de är ofta proportionerna man diskuterar. Min svärmors syster på Sicilien har gett mig detta recept och jag tycker det har perfekt balans, sött med inte för sött. Och knepet med skalet från 1 apelsin gör smaken rundare utan att den faktiskt ger någon smak alls. Magiskt gott.

Eftersom man enbart använder citronskalen till att göra limoncello så kanske du funderar vad du ska göra med alla de nakna stackars citronerna som ligger kvar på köksbänken? Svaret; Citron och basilikalemonad

Vi sätter väl igång då…

1 sats (Ger 1.5 liter)

14 citroner

1 apelsin

1 liter vodka

0,5 liter vatten

300 gram socker

Börja med att tvätta citronerna och apelsinen under ljummet vatten med lämplig borste. Skala sedan dem med en potatisskalare så att du får bort allt det gula från citronen. Inget av det vita under skalet ska med då det gör limoncellon bitter. Ta fram en stor behållare i glas eller plast som har ett förseglande lock som håller luften borta. Lägg ned citronskalen och slå på vodkan. Ställ behållaren på ett mörkt och svalt ställe, skafferi eller källare exempelvis. Låt den stå i 7 dagar och skaka om den två gånger om dagen.

Efter 1 vecka är det dags att koka sockerlag och slå upp på flaskor. Se till att ha rengjorda glasflaskor redo. Blanda socker och vatten och koka upp och rör så att allt löser sig. Låt svalna helt.

Ta fram behållaren med citronskalen/vodkan och sila av. Behåll några av citronskalen om du vill ha som dekoration i flaskorna. Häll ned sockerlagen och blanda runt. Tappa upp på flaskor och lägg ner några långa remsor skal i varje flaska. Försegla.

Och det är nu tålamodet ska prövas. Ställ flaskorna på en mörk och sval plats i minst 30 dagar. Så sätt igång nu i helgen och lagom till första helgen i september är det dags för provsmakning.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *