Italien. Maten. Kulturen.

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

En sak jag verkligen älskar i det italienska köket är contori, sidorätterna till huvudrätten med andra ord. Och att man oftast inte bara serverar en sidorätt utan flera och att en kan plocka så som man känner för. Oavsett om vi har fisk, kött eller kyckling till middag så brukar vi normalt ha runt 3 contorni. Och det behöver absolut inte betyda att det är fokus på kolhydrater, tvärtom faktiskt. Merparten är grönsaksrätter och sallader av olika slag.

Den här rätten, olive e patate, kommer från Kalabrien som ligger på den andra kustremsan näst rakt över från oss. Den görs i originalreceptet på tärnad potatis och den kokas inte först utan görs direkt i pannan med oliverna. Men jag har modifierat orginalet lite och även gjort en variant på smör som är syndigt god. Även om jag älskar den med riktigt fin olivolja också. Det här är ett superenkelt sätt att piffa till den kokta potatisen som ger lite nya och fräscha smaker vid middagsbordet.

Vad passar potatisen till då? Allt egentligen. Vi äter den oftast till fisk och kyckling men den går alldeles utmärkt bra till kött också. Och örterna brukar jag variera efter humör. Dill och mynta är exempelvis jättegott till fiskrätter medans jag ofta kör på persilja och basilika till kyckling. Ta det som du gillar bäst och kanske prova en ny kombination av färska örter?

4 personer

8 potatisar

2 dl oliver

1 dl olivolja (eller 3 msk smör + 0.5 dl mjölk för den lite mer krämiga)

1 handfull med färska örter

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Skala och tärna potatisen grovt. Koka tills de är mjuka och häll av vattnet. Pressa över vitlöken + salt och peppar. Slå på olivoljan (eller smör+mjölk) och strö över hackade örter. Mosa potatisen lätt med en potatisstöt och tillsätt sedan finhackade oliver och blanda runt.

Servera direkt och njut av den fantastiska doften!

Fantastiskt gott! Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *