Italien. Maten. Kulturen.

Patata raganate

Patata raganate

Patata raganate är himmelskt gott – som en potatisgratäng med tomatbas och med smak av härlig basilika och pecorinoost. Den sköter sig själv i ugnen så att man har gott om tid att grilla kött, fixa sallad eller vad det nu är man ska ha till middagen. Doften är alldeles fantastisk!

Den här potatisrätten är perfekt som tillbehör till både kött och kyckling. Och blir det något kvar så blir det perfekt som matlåda. Knepet är att inte snåla med basilikan och att sprinkla över lite vitt vin innan den går in i ugnen. Jag brukar använda pecorino och inte parmesan till den här rätten, men det är så klart en smaksak. Parmesan är mer kraftfull i smaken men jag gillar att låta tomaterna och basilikan spela huvudnumret.

4 – 6 portioner

8 – 10 potatisar

3 gula lökar

5 tomater

350 ml passerade tomater

1 knippe basilika

2 vitlöksklyftor

1 msk provencalska örter (Färdig kryddblandning)

Olivolja, salt och peppar

I dl riven pecorinoost

1 tsk oregano

Brödsmulor (Går att ersätta med ströbröd)

Börja med att pressa vitlöksklyftorna och blanda med de passerade tomaterna och kryddorna. Riv ned basilikabladen och mixa snabbt med en mixer.

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsform. Skala potatis och lök och skär i tunna skivor. Skär även tomaterna i skivor. Varva sedan potatis, lök och tomater. Avsluta varje lager med lite olivolja, salt och peppar. Skeda över lite av de passerade tomaterna över varje lager. Avsluta med potatis och tomater överst. Toppa allt med brödsmulor, oregano och den rivna osten. Sprinkla över lite vitt vin om du har hemma, det räcker med några matskedar.

Sätt in i ugnen ca 40 – 50 minuter tills att potatisen är klar. Om det skulle bli väl torrt så kan du sprinkla över lite mer vin eller vatten.


Related Posts

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *