Italien. Maten. Kulturen.

Patate limone – citronklyftpotatis

Patate limone – citronklyftpotatis

Det här är så enkelt att det nästan inte är ett recept. Men lite guidning för det hela kan ju vara bra ändå. De här citronklyftpotatisen blir krispiga med härliga smaker av citron, söt paprika och lite salvia. Och gurkmejan gör de alldeles gyllene gula. Snygga och hur goda som helst.

Vi brukar ha dem till kyckling- eller fiskrätter. Men utan citronen så är de alldeles utmärka till kött och grillat också. Det viktigaste för att få dem snygga är gurkmejan som är smaklös men som ger den där underbara färgen. När vi har gäster hemma och det serveras klyftpotatis så undrar alla alltid just den där med färgen. Och för att få dem just så där härligt krispiga så kokar jag dem lätt några minuter innan de går in i ugnen med smaksättningen. Man får bort stärkelsen och potatisen tar åt sig mer av smakerna.

Potatisen är också perfekt att förbereda om en ska laga mat åt många. Då brukar jag koka dom och smaksätta dom dagen innan och sen är det bara ta fram och lägga upp i en eller flera ugnsformar.

4 personer

800 gram potatis

2 vitlöksklyftor

½ citron

1 tsk söt paprika

1 tsk torkad salvia

1 tsk gurkmeja

Olivolja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och koka potatisarna i 5 minuter. Häll av, låt dem ånga av sig och klyfta sedan.

Lägg sedan potatisen i en skål Tillsätt krossade vitlök, saft och zest från ½ citron och kryddorna. Salta och peppra och slå över lite olivolja. Sätt in i ugnen i ca 20 – 25 minuter. Rör om då och då.

Sätt fram och njut av världens godaste och snyggaste klyftisar!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek […]

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *