Italien. Maten. Kulturen.

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Polpette di pane Pugliesi – brödbollar i tomatsås från Apulien

Än idag anses södra delen av Italien som den fattigare jämfört med de rika delarna i norr med stora företag och industrier. Här är det småskalighet, produktion av lokala varor och turism som gäller i huvudsak. Från förr kommer också det här receptet – Polpette di pane Pugliesi. Köttbullar som i gamla tider gjordes på det dagsgamla brödet som de varken hade råd eller ville kasta. Och det där med att ta vara på maten och att inte kasta lever kvar än idag. Där har vi en del att lära och ta efter.

Man behöver inte ha dagsgammalt bröd dock, det går fint med färskt också. Och tycker man det är läskigt att ”stekfritera” i pannan så kan man antingen använda fritös eller ugnssteka dem på en plåt i ugnen.

En del äter dom bara som dom är, mer som tilltugg till något gott i glaset eller innan maten. Medans andra, som oss, äter de med tomatsås som en huvudrätt. Köttbullarna, tomatsåsen och en grönsallad är helt underbart både till lunch eller en varm sommarkväll.

4 – 6 personer (ca 32 köttbullar)

500 gram bröd

2 dl mjölk

2 ägg

150 gram parmigiano reggiano

Vetemjöl

Ev. ströbröd

Persilja

2 vitlöksklyftor

Olja, salt och peppar

Tomatsåsen

I burk med hela tomater (gärna San Marzano)

1 vitlöksklyfta

1 peperoncino

Olivolja

Salt, peppar och torkad oregano

Vi börjar med att sätt brödet i en skål och slår över mjölken. Brödet ska vara skivat. Låt stå och dra in medans du förbereder och sätter tomatsåsen på spisen. Hetta upp olivolja i en mindre kastrull och fräs vitlöksklyftan och peperoncino ett par minuter. Ta upp och kasta. Slå på tomaterna och mixa dem hyfsat släta med en stavmixer. Krydda med salt, peppar och lite torkad oregano. Sänk värmen och låt stå och puttra tills köttbullarna är klara. (Om den blir väl tjock så kan du tillsätta lite varmt vatten)

Knäck äggen i en skål, pressa i vitlöken och riv ned parmesanosten. Tillsätt 1 näve med hackad persilja + lite salt och peppar. Kläm ur så mycket vätska du kan från bröden och lägg ned i skålen. Ta bort eventuella tjockare kanter. Arbeta ihop med händerna till en smet. Om den är för lös så tillsätter du lite ströbröd. Om den är för hård lite mer mjölk.

Ta fram en tallrik och slå upp lite mjöl. Rulla köttbullar av smeten och rulla i mjölet. Lägg upp på en skärbräda eller liknande. Fortsätt så till all smet är slut.

Köttbullarna kan nu stekas i mycket olja som håller temperatur mellan 160 – 180 grader. Eller så använder du fritös eller bakar dem i ugnen på 200 grader. De ska vara gyllenbruna runt om så vänd de några gånger under tiden.

När de är klara så kan du låta dem rinna av någon minut på hushållspapper. Lägg sedan upp på tallrikar eller ett serveringsfat och ringla över tomatsåsen. Toppa med lite persilja.

Inte dåligt för att vara fattigmansmat från förr…

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Polpette al vino bianco – köttbullar i vitt vin

Det finns en liten, till synes, helt oansenlig restaurang i Bari med självservering. Man tar sin bricka och väljer bland rätterna som läggs upp på tallrik. Det är alltid lång kö och gästerna samsas om platserna vid borden runt om i lokalen. Det är kontorsfolk, […]

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

polpette di carne al sugo – köttbullar i tomatsås

De här köttbullarna i tomatsås är inte vilka köttbullar som helst. Receptet är från min svärmor som bott i Puglia de senaste 30 åren men som ursprungligen kommer ifrån Sicilien. Ett äkta familjerecept med några knep som gör att det här blir något alldeles extra. […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *