Italien. Maten. Kulturen.

Pomodori di pane – pannrostade örttomater

Pomodori di pane – pannrostade örttomater

Pomodori di pane – pannsrostade tomater med helt otroliga smaker. Utan att skämmas erkänner jag att jag gör denna rätt flera gånger i veckan så länge det finns egenodlade eller närodlade färska tomater. På våren kan jag gå och längta och tänka på denna underbara rätt.

Smakerna du får av det här receptet går knappt att beskriva – du bara måste prova. Vi äter den ofta som en sidorätt till grillat men älskar den som antipasti när man börjar samlas runt middagsbordet. Bara som dom är med lite nybakat bröd eller om man vill slå på stort tillsammans med lite kallskuret, ost och oliver.

Till den här rätten ska det vara solmogna plommontomater, gärna San Marzano. Men har du egenodlade eller kan hitta riktigt fina i din affär så kör på dom. Det viktiga är att de är riktigt mogna. Rostningen är enkel och görs i två faser. Så det går alldeles utmärkt att låta tomaterna gå i pannan medans du gör själva middagen. Och njuta av de helt fantastiska dofterna du får under tillagningen.

Tomaterna är godast heta direkt från pannan med bröd och extra bröd så att man kan länsa botten på pannan också. Man kan också kyla ner dem och hacka upp för att servera som en bruschetta, också löjligt gott. Bara att tillsätta massa färsk basilika.

Nog med reklam och superlativ – till receptet!

4 personer

8 plommontomater

2 klyftor finhackad vitlök

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

2 kvistar färsk rosmarin

1 liten näve med färsk basilika

Olivolja, salt och nymalen svartpeppar

Börja med att ta fram en stekpanna med lock och slå i ca 2 – 3 tsk olivolja. Skär sedan tomaterna på längden i 3 delar. Det är bara ytterbitarna vi ska använda, mittendelen kan sparas i påse i kylen till annat. Om du använder 8 tomater så ska du således ha 16 tomatskivor att lägga i pannan.

Lägg ner tomaterna i pannan med snittytan uppåt. Strö över den finhackade vitlöken, de torkade örterna, salt, peppar och en kvist med finhackade blad från rosmarin. Lägg också ned ett par hela kvistar. Ringla över lite olivolja.

Pannan är klar att sättas på spisen.

Sätt pannan på spisen på låg- till medelvärma med locket på. Låt fräsa 10 minuter. Ta seden av locket och pressa till tomaterna försiktigt med en gaffel så att det mesta av den kvarvarande vätskan i tomaterna pressas ut i pannan. Låt nu tomaterna fortsätta fräsa utan lock tills alla vätska i pannan är borta. Undersidan på tomaterna ska bli rejält ”grillad”, jag gillar dom när de nästan är svarta.

Ställ fram pannan och strö över basilikablad och servera dem direkt.

Så vansinnigt gott!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *