Italien. Maten. Kulturen.

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Patate al rosmarino – rosmarinpotatis

Jag verkligen älskar mina rosmarinpotatis. Förutom själva ingredienserna så har jag några knep som gör de alldeles fantastiska. Visst, en kan hacka ihop allt och slänga in i ugnen och sen är det klart. Men en kan också ge de fina knölarna lite extra kärlek och få något alldeles oemotståndligt gott. Och, faktisk, spara tid genom att slutbaka dom i ugnen. Tackar min kära vän Matteo som kockat på sin egna krog här i södra Italien i över 20 år.

Rosmarin har en förmåga att med sin karaktäristiska doft och smak antingen ta över eller döljas av annat. Rosmarin kräver balans för att komma till sin rätt. Just därför så adderar jag den hackad i tre steg. Och förutom lite olivolja så använder jag också några små duttar av hederligt smör. Det blir också klart bäst genom att använda lite grövre havssalt snarare än vanligt hushållssalt. Havssaltet har en enastående förmåga att smälta och riktigt tränga in i potatisen. För att maximera smak och textur så råsteker jag potatisen lätt i panna först innan de får gå in ugnen och bli klara. Krispiga på utsidan, mjuka inuti och med härlig smak av både havssalt och rosmarin. Det här handlar om matlagningsteknik och det blir så bra.

I Italien är inte bara köttet, fisken och kycklingen i centrum. Tillbehören, ofta flera, är minst lika viktiga. Contorni är något man vill ha många av och med variation. Och det här receptet passar till i princip allt. Hoppas du vill testa.

4 – 6 personer

1.5 kg potatis (av bra kvalité)

0.5 dl olivolja

50 gram smör

Färsk rosmarin (motsvarande 6 tsk ungefär)

Havssalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175grader. Skala och tärna potatisen. Finhacka rosmarin.

Sätt en större panna på spisen och häll/lägg i hälften av olivoljan + smöret. Ta 1/3 av rosmarinen och strö över potatisen och lägg ned i pannan. Stek på medelvärme tills de fått lite yta men ännu är långt ifrån klara, ca 5 – 7 min.

Slå över potatisen i en ugnsfast form och addera ännu 1/3 av rosmarin + resterande smör och olivolja. Strö över havssaltet. Sätt in ugnen för att gå totalt ca 20 – 25 min. Ta ut efter halva tiden – sprid över resterande rosmarin och rör om.

Ta ut formen när de är klara och har lagom tuggmotstånd – toppa med lite mer havssalt (efter smak) och några drag med pepparkvarnen.

Ställ fram på bordet och njut av världens godaste rosmarinpotatis!

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta di patate e mozzarella – ugnsomelett med potatis

Fritatta är ju så himla gott, plus att det är superenkelt att göra. Här hemma slänger jag ofta ihop en med blandade grönsaker till lunch men det är också ett perfekt tillbehör till kyckling eller kött. Man kan också lägga i god kokt skinka, salami […]

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

Olive e patate di alla calabrese – potatisstomp från Kalabrien

En sak jag verkligen älskar i det italienska köket är contori, sidorätterna till huvudrätten med andra ord. Och att man oftast inte bara serverar en sidorätt utan flera och att en kan plocka så som man känner för. Oavsett om vi har fisk, kött eller […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *