Italien. Maten. Kulturen.

Sparris med senapsdressing och ägg

Sparris med senapsdressing och ägg

Den här förrätten eller sidorätten, eller hur man nu vill servera den, brukar alltid imponera. Sparris med ägg, kapris och senapsdressing och den är så himla god. Tänk att en enkel sparrissallad kan vara så fantastisk!

Jag har gjort någon motsvarande variant av dressing och serverat till kokt blomkål. Här hemma vägra samtliga kids äta naturell kokt blomkål men ugnsrostad med citron/parmesan eller med denna dressing så äter de som om de vore kaniner. Sparrisen gick också hem.. J

Stekte färsk fisk till den här rätten idag och då var sparrissalladen med ägg helt perfekt. Potatis äter vi inte särskilt ofta även om det händer. Det blir mycket grönsaksrätter i vårt hem av alla möjliga slag.

4 portioner (Som sidorätt)

1 kg färsk sparris

2 matsked rödvinsvinäger

4 matskedar senap (Dijon eller någon grövre om du föredrar det)

2 matskedar finhackad schalottenlök

2 msk grovt hackad kapris

1 citronklyfta

1 dl olivolja + lite extra till servering

4 hårdkokta ägg

Salt och peppar

En näve med bladpersilja

Börja med att hårdkoka ägg i 10 minuter. Kul ned och skala.

Om sparrisen behöver skalas så gör det och lägg i botten på en vid kastrull. Bryt av den träiga nederdelen av sparrisen och lägg även dessa bitarna i kastrullen. Lägg sparrisarna i ett så tunt lager som möjligt ovanpå. Slå på vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt koka ett par minuter. De ska vara al dente, känn efter med en kniv. Lägg över i ett isbad så att de svalnat fort och behåller krispigheten.

Under tiden fixar du dressingen. Blanda ihop vinäger, senap, kapris schalottenlök, finhackad persilja, salt och peppar. Blanda ihop. Slå i olivoljan lite i taget tills du har en fin och jämn dressing.

Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå på dressingen. Grovhacka äggen och strö över. Toppa med lite persilja och pressad citron.

Njut – vansinnigt gott!


Related Posts

Sallad på sparris och jordgubbar

Sallad på sparris och jordgubbar

Sparristemat fortsätter och här kommer en alldeles underbar sallad på jordgubbar och sparris med en len och fin balsamicodressing. Enkel att göra och perfekt som lyxig förrätt eller som en rätt på buffébordet. Balansen mellan sötman och sältan är hemligheten. Jag snabbkokar sparrisen så som […]

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Asparagi al burro – färsk sparris i enkel smörsås

Ja, jag varnade er alla på Facebooksidan för några dagar sedan att jag köpt på mig rejält med färsk lokalodlad sparris. Så idag och några dagar framåt blir det lite sparristema här på Minervino. De där vanliga recepten som baconlindad eller stekt i smör med […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *