Italien. Maten. Kulturen.

Insalata di spaghetti

Insalata di spaghetti

Insalata di spaghetti – sommarens pastasallad! Och den kom till helt av tillfälligheter. Vi var ute en helg för ett par veckor sedan och campade och hade tagit med det mesta i matväg. Ena kvällen åt vi spagetti med tomatsås och som vanligt kokade jag alldeles för mycket pasta. Slänger ogärna mat så spagettin kom med hem dagen därpå och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Sen kom tanken på en pastasallad med spagetti och det var en gigantisk succé hemma vid vårt köksbord. Tror sällan ungarna har ätit så mycket pasta till lunch någon gång.

Knepet med en bra pastasallad är, enligt mig, dressingen och att grönsakerna är anpassade till pastasorten. En sallad med mycket små grönsaker som majs, hackad tomat och liknande passar bäst till kort pasta medans längre pasta går bäst ihop med lite mer större bitar som cocktailtomater, gurka och oliver. Det ska fungera att äta liksom. Och ska du äta din pastasallad med spagetti som en riktig italienare så är det bara ett enda redskap som gäller – gaffeln!

Men dressingen är viktig som sagt och jag älskar den här som har lite lagom bett i sig. Gräslök, basilika, persilja, vitlök, lite chili och paprika. Blandas med fin olivolja och salladen får gärna stå i kylen ett par timmar innan servering, där är den helt enastående.

Visst finns pastasallad i det moderna italienska köket, men äldre och lite mer konservativa skulle nog vara tveksamma. Pasta äts som pasta och sallad som sallad typ. Men bland yngre, inte minst barnfamiljer, så är det inte helt ovanligt. Och det är ju verkligen perfekt sommarmat som är skön att äta i värmen oavsett om man är hemma, på picknick eller vid stranden.

6 portioner

350 gram spagetti

500 gram coctailtomater (Gärna med blandade färger)

1 bit gurka

1 burk med svarta oliver (kärnfria)

200 gram salami

1 -2 paprikor av valfri färg

1 rödlök

2 dl riven parmesan eller peccorino

Dressing

1.5 dl olivolja (ungefär)

2 msk vinäger

1 handfull vardera av gräslök, basilika och bladpersilja

2 vitlöksklyftor

½ röd chili

½ tsk paprikakrydda

Salt och peppar

Börja med att koka spagettin och kyl sedan ned i kallt vatten. Slå på lite olivolja så att den inte klibbar ihop och ställ undan i kylen så länge.

Kärna ur gurkan och hacka i gaffelvänliga bitar. Halvera coctailtomaterna, finskiva rödlöken och hacka upp paprikan. Skär oliverna längs med längden i halvor. Lägg alla grönsaker i serveringsskålen.

Skiva upp vitlöken och en bit urkärna chili. Lägg ned örterna, chilin, paprikapulvret och vitlöken i en mixer. Slå på vinägern och hälften av oljan. Mixa och slå på mer olivolja tills du fått lagom konsistens. Salta och peppra. Ställ dressingen åt sidan och riv upp osten.

Ta ut spagettin och lägg ner i skålen med grönsakerna. Slå på dressingen och kasta runt så att allting blandar sig. Rör ner den rivna osten och blanda runt försiktigt med en pastaslev.

För bästa resultat – ställ in hela salladen i kylen ett par timmar. Men den är supergod direkt också.

Har du också Instagram? Följ mig gärna där. Och jag finns även på Facebook där du också kan följa sidan och upptäcka lite bonussaker som inte alltid hamnar på bloggen.


Related Posts

Insalata di pasta con pollo e ricotta

Insalata di pasta con pollo e ricotta

Ricotta fungerar till mycket mer än godsaker. Den här pastasalladen med kyckling och ricotta är helt fantastisk. Krämig och härlig smak från den färska basilikan. Superenkel att göra – koka pastan och bara blanda ihop. Det enda som behöver ”hackas” är tomaterna. Idag gjorde vi […]

Insalata di pasta bruschetta

Insalata di pasta bruschetta

Idag blir det pastasallad bruschetta, en riktig sommarpastasallad. Jag älskar verkligen bruschetta. Och att göra det som en, något modifierad, pastasallad är fantastiskt gott. Perfekt till grillat eller som en vegetarisk pastasallad med massor av härliga smaker. Förutom de klassiska ingredienserna till bruschetta så har […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *