Italien. Maten. Kulturen.

Minestrone helt enkelt…

Minestrone helt enkelt…

Det är lite nördigt när man nästan hoppar jämfota nere på den lokala marknaden när man hittar färska gröna ärtor. Men de är ju så ljuvliga! Och perfekta i en somrig soppa. Älskar att göra minestrone året runt på de grönsaker som för stunden är i säsong. Mustiga varianter under den mörka årstiden och lättare på primörer när det är skördetider. Finns knappast något godare.

Så den här är i huvudsak baserad på de fantastiska ärtorna jag hittade idag. Jag gjorde min på kycklingbuljong men det går lika bra med grönsaksbuljong. För den som vill så brukar en minestrone serveras med färskriven parmesan på toppen. Och massa härlig grovt nyhackad basilika. Adderade det jag hade hemma och tillsatte lite pasta. Enkelt, nyttigt och supergott.

Färska ärtor i sina skidor kan vara knepigt att hitta hemma i Sverige. Men välsorterade matbutiker, gårdsbutiker och självplock är bra tips. Självklart kan man om man måste byta ut de färska mot frysta även om det inte blir riktigt samma sak.

4 personer

2 stjälkar selleri

1 stor gul lök

2 salladslökar

500 gram färska ärtor (I sina skidor, ca 250 gram färdiga)

1 burk med vita bönor av valfri sort

3 klyftor vitlök

1 stor röd paprika

1 zucchini

4 tomater

250 gram pasta i mindre storlek

1 liter buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)

1 handfull basilkablad

1 kvist färsk timjan

2 lagerblad

Olivolja, salt och peppar

Börja med att sprita ärtorna. Förbered sedan alla grönsaker genom att hacka upp dom i mindre bitar. Koka upp buljongen i en mindre kastrull och håll varm, på gränsen till kokande.

Sätt soppkastrullen på spsien och slå på en bottenskyla med olivolja. Fräs de härda grönsakerna – vitlök, selleri, salladslök, gul lök och paprika i ca 4 – 5 minuter. Lägg sedan ned tomaterna och zucchinin tillsammans med timjanen. Fräs på ett par minuter och slå sedan på buljongen. När allt kokar så lägger du i ärtorna, pastan, lagerbladen och bönorna. Koka enligt koktiden på pastan.

Servera med mycket färsk basilika och riven parmesan som topping på varje tallrik.

Följ mig gärna på Facebook. Och på Instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *